Всяка секция ще бъде проверявана щателно преди началото на изборния ден

DenNews.bg
29.03.2023
размер на текста:

 Задачата на междуведомствената група, създадена със заповед на министър-председателя, е в срок до 31 март да изготви процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура и до края на май да актуализира Националния план за противодействие на тероризма. Работата на групата започва днес с първо заседание. В нея са включени общо 36 представители на всички служби за сигурност, както и на заинтересовани ведомства. Заповедта позволява при нeобходимост към групата да се привличат и други специалисти в тази сфера. „Целта е да имаме гъвкава, работеща процедура, която да отговаря на условията към настоящия момент“, уточни вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, след заседание на Министерския съвет.

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота до приключване на изборния процес, като преди това полицейските екипи ще извършат обстойни проверки на всяка една от секциите. Вътрешният министър апелира хората да упражнят спокойно правото си на глас.

По повод воденото разследване за бомбени заплахи през последните дни, министър Демерджиев припомни насоките, по които се работи. Той коментира, че пълна информация може да се даде когато приключи разследването, което в момента е напреднало. Работи се на територията на няколко държави, изясняват се обстоятелствата.

Вътрешният министър още веднъж увери, че службите за сигурност следят тези процеси, задачата на междуведомствената група е да направим така, че да няма никакво основание за притеснение, като същевременно разработените процедури да не създават неудобства за гражданите и учрежденията.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети