САЩ удариха Сирия по въздух

DenNews.bg
24.03.2023
размер на текста:

 САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия в отговор на атака с дрон, при която загина американски контрактор, а петима американски военнослужещи бяха ранени, съобщи Пентагонът., цитиран от БГ НЕС.

В изявление на Пентагона се казва, че в четвъртък следобед "еднопосочен безпилотен летателен апарат е ударил съоръжение за поддръжка на коалиционна база близо до Хасака в Североизточна Сирия", в резултат на което е ранен и друг американски изпълнител. Според изявлението "разузнавателната общност оценява, че безпилотният летателен апарат е с ирански произход".

 

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е упълномощил силите на Централното командване на САЩ да извършват прецизни въздушни удари "срещу обекти, използвани от групировки, свързани с Иранската революционна гвардия" по указание на президента Джо Байдън. 

"Въздушните удари бяха извършени в отговор на днешното нападение, както и на поредица от неотдавнашни нападения срещу коалиционните сили в Сирия от групировки", заяви Остин. "Както президентът Байдън ясно заяви, ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим народа си, и винаги ще реагираме в избрано от нас време и място. Никоя група няма да нанася безнаказани удари по нашите войски", каза Остин,. Според изявлението двама от ранените военнослужещи са били лекувани на място, а още трима военнослужещи и американският контрактор са били медицински евакуирани в коалиционни медицински заведения в Ирак.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети