Линзи Лоън и още куп знаменитости са с обвинения за промотиране на криптовалута

DenNews.bg
23.03.2023
размер на текста:

Осем знаменитости, включително Линдзи Лоън и Джейк Пол, бяха обвинени от американските регулатори за участие в незаконна крипто схема.

Твърди се, че звездите са използвали своите социални платформи,, без да разкриват, че им е било платено, за да ги рекламират.

Обвиненията бяха обявени от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) в съобщение за новини в сряда.

Лоън и Пол са платили, за да уредят обвиненията, без да признават вина.

Другите обвинени знаменитости са музикантът Сулджа Бой, певецът Остин Махоун, Порно актрисата Кендра Лъст, рапърът Лил Яхти, музикантът Не-Йо, сенегалско-американската певица Алиун Тиам

Групата е обвинена в незаконно популяризиране на TRX и BTT крипто активи, „без да разкрива, че са били компенсирани за това и размера на компенсацията им“, каза SEC.

Джъстин Сън, крипто инвеститор и дипломат за карибската островна държава Гренада, също е обвинен в измама чрез манипулиране на търговската дейност, за да изглежда така, сякаш те се търгуват активно в престъпление, известно като „търговия с измиване“ .

 Сън, който е роден в Китай и е протеже на основателя на Alibaba Джак Ма, е известен с това, че веднъж е платил 4,6 милиона долара, за да вечеря с инвеститора Уорън Бъфет.

Той е обвинен в „ръководене на промоционална кампания, в която той и неговите промоутъри- знаменитости са скрили факта, че им е било платено за техния туит“, добави SEC в съобщението си за новини.

Неговите компании - Tron Foundation Limited, BitTorrent Foundation Ltd и Rainberry Inc (бивш BitTorrent) - също са обвинени като част от схемата.

„Този случай демонстрира отново високия риск, пред който са изправени инвеститорите, когато ценните книжа на крипто активи се предлагат и продават без подходящо разкриване“, каза председателят на SEC Гари Генслер.

„Сън и неговите компании не само се насочиха към американските инвеститори в техните нерегистрирани оферти и продажби, генерирайки милиони незаконни печалби за сметка на инвеститорите, но те също така координираха фалшивата търговия на нерегистрирана платформа за търговия, за да създадат подвеждащия вид на активна търговия.“

Всички знаменитости, с изключение на Сулджа Бой и Махоун, са платили общо повече от $400 000, за да уредят обвиненията.

Лоън, която е най-известна с ролята си във филма "Зли момичета" от 2004 г., имаше 8,4 милиона последователи в Twitter, когато публикува съобщение, призоваващо последователите си да инвестират.

36-годишната актриса, която според обвинителни документи е жител на Дубай в Обединените арабски емирства, е платила 10 000 долара на SEC и още 30 000 долара неустойка.

Пол, YouTuber, боксьор и жител на Пуерто Рико, беше осъден да плати повече от 100 000 долара.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети