Тръмп очаква да го арестуват днес заради аферата с порно звездата Сторми Даниелс

DenNews.bg
21.03.2023
размер на текста:

Доналд Тръмп твърди, че ще бъде арестуван днес по обвинения, произтичащи от разследване на плащане от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниелс през 2016 г., информира BBC.

Той ще бъде първият президент на САЩ, който ще бъде изправен пред наказателни обвинения.

Ето някои ключови въпроси относно проблемите в този случай.

В какво е обвинен Тръмп?

През 2016 г. звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс се свърза с медиите, като предложи да продаде нейната сметка за това, което тя каза, че е прелюбодеяние, което е имала с Доналд Тръмп през 2006 г.

Екипът на г-н Тръмп разбра за това и неговият адвокат Майкъл Коен плати 130 000 долара на г-жа Даниелс, за да мълчи.

Това не е незаконно. Въпреки това, когато г-н Тръмп възстановява разходите на г-н Коен, записът за плащането под предлог, че е за адвокатски хонорари. Прокурорите казват, че това се равнява на фалшифициране, което е престъпление - криминално престъпление.

Прокурорите биха могли също потенциално да твърдят, че това нарушава изборния закон, тъй като опитът му да скрие плащанията си към Даниелс е бил мотивиран от това, че не иска гласоподавателите да знаят, че е имал връзка с нея. Прикриването на престъпление чрез фалшифициране на записи би било углавно престъпление, което е по-сериозно обвинение.

Дори защитниците на съдебното преследване да признават, че и в двата случая това в никакъв случай не е еднозначен случай. Има малък прецедент за подобно съдебно преследване и предишни опити да бъдат обвинени политици в прекрачване на границата между финансирането на кампанията и личните разходи, завършили с неуспех.

„Ще бъде трудно“, казва Катрин Крисчън, бивш финансов прокурор на окръжния прокурор на Ню Йорк.

Как се разви сагата Тръмп-Сторми Даниел или бъде ли обвинен наистина?

Решението дали да бъдат повдигнати обвинения е на окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг. Той сформира голямо жури, за да разследва дали има достатъчно доказателства за повдигане на наказателно преследване и той е единственият, който знае дали – или кога – ще бъде обявен обвинителен акт.

Миналата седмица адвокатите на г-н Тръмп казаха, че на бившия президент е била предложена възможност да се яви пред голямото жури, което се смята за знак, че разследването е близо до приключване.


Законно ли беше плащането на Тръмп за Сторми Даниелс?

Адвокатите омаловажават предположенията, че те или Тръмп са имали някакво предварително известие за предстоящо обвинение, като казаха, че коментарите му, че това е във вторник, се основават на съобщения в медиите.

Има обаче и други признаци, че голямото жури приключва.

И Майкъл Коен, и неговият бивш правен съветник Робърт Костело дадоха показания през последните дни.

Костело беше представен от защитния екип на г-н Тръмп в понеделник в опит да дискредитира показанията на Коен.

Какво е голямо жури в САЩ и какво ще стане, ако Тръмп бъде арестуван?

Ако му бъдат повдигнати обвинения, адвокатите наТръмп посочиха, че арестът на бившия президент ще следва стандартна процедура.

Това означава, че той може да пътува от дома си в Мар-а-Лаго във Флорида, за да се яви в съда в Ню Йорк.

Като се има предвид историческият характер на подобен ход и съображенията за сигурност, начинът, по който това ще се развие, е несигурен - и вероятно ще бъде предмет на преговори между окръжната прокуратура и екипа на г-н Тръмп.

След като делото бъде насрочено и бъде избран съдия, ще бъдат въведени и други мерке, като възможните ограничения за пътуване и изискванията за освобождаване под гаранция за ответника.

Обвинението - моментът, в който обвиняемият се заявява пред съдия - е отворен за пресата. Съдът обаче може да предприеме мерки, като например да му предостави частен вход в съда, за да защити неприкосновеността на личния живот и да поддържа сигурността.

Правоприлагащите органи, включително Тайните служби, които охраняват Тръмп и други бивши президенти, са участвали в планове за действие в извънредни ситуации в случай на арест, казаха служители пред американски медии.

 Ако Тръмп бъде осъден по обвинението за престъпление, той ще бъде изправен пред максимална присъда от четири години затвор, въпреки че някои правни експерти прогнозират, че глобата е по-вероятна и че вероятността да попадне зад решетките е много малко вероятно.

Ще има ли протести
След като намекна в публикация в социалните медии, че ще му бъде повдигнато обвинение във вторник,  Тръмп отправи многократни призиви за масови протести от своите поддръжници: „НИЕ ПРОСТО НЕ МОЖЕМ ДА ПОЗВОЛИМ ТОВА ПОВЕЧЕ. ТЕ УБИВАТ НАЦИЯТА НИ, ДОКАТО СЕ СЕДИМ И ГЛЕДАМЕ. "

Неговият език отразява реториката, която използваше преди атаката срещу Капитолия на САЩ през 2021 г., и повдигна опасения относно потенциала за насилие

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети