Неуспешният вот на недоверие доведе до нови сблъсъци във Франция

DenNews.bg
21.03.2023
размер на текста:

Френското правителство оцеля на косъм след вот на недоверие, който беше предизвикан, след налагането на увеличаване на възрастта за пенсиониране до 64 години.

Това предизвика нови антиправителствени протести в Париж, където 101 души бяха арестувани след сблъсъци с полицията.

Гласуването, внесено от центристки депутати получи 278 гласа "за" от  необходимите 287 гласа.

Ако вотът беше успешен, президентът Еманюел Макрон трябва ше да назначи ново правителство или да свика нови избори.

Вторият вот на недоверие, внесен от крайнодясната партия Национално обединение на Марин Льо Пен, също не мина.

Сега и двете гласувания се провалиха, спорният законопроект за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години ще стане закон.

Гласуването се проведе, след като министър-председателят Елизабет Борн използва специално конституционно правомощие, наречено член 49:3, за да прокара законопроекта без гласуване миналата седмица.

Това предизвика гневни протести през уикенда, като някои демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията и блокираха улици с пожари от отломки в центъра на Париж, както и в градове в страната.

Неуспешните гласувания в понеделник доведоха до нови протести в столицата, с напрегнато противопоставяне между протестиращите и полицията за борба с безредиците.

Първото предложение, което имаше подкрепата на няколко леви партии, включително Зелената партия и Социалистическата партия, беше единственото, което можеше да успее.

Когато това гласуване се провали, членовете на левия контингент, който гласува за него, държаха плакати с надписи "продължете" и "ще се срещнем по улиците" и крещяха, че премиерът трябва да подаде оставка.


Депутати от опозицията издигнаха плакати, протестиращи срещу увеличаването на пенсионната възраст от правителството след вота на недоверие
„Нищо не е решено, ние ще продължим да правим всичко по силите си, за да бъде оттеглена тази реформа“, каза шефът на парламентарната група на La France Insoumise Матилд Пано от твърдата левица.

Един студент на име Шола, който излезе да протестира в Париж, каза пред агенция AFP: „Хората смятат, че тази тема не ни засяга, но всъщност не е така. Ако сега нашите баби и дядовци ще трябва да работят по-дълго, знаем, че нещата ще се влошат. "

Преди гласуването членовете на опозицията освиркваха и се подиграваха на  Борн, когато тя се качи на подиума за дебат, който ставаше все по-напрегнат.

Премиерът каза, че правителството "никога не е стигало толкова далеч", за да намери компромис за приемане на закона.

Борис Вало от Социалистическата партия, който подкрепи вота на недоверие, призова правителството да "оттегли" пенсионната реформа или "да я подложи на вота на френския народ".

Макрон твърди, че застаряващото население на Франция прави настоящата пенсионна схема непосилна. Но това не е теза, споделяна от всички в парламента.

Авторът на първите вотове на недоверие Шарл дьо Курсон каза, че отстраняването на правителството е "единственият начин за спиране на социалната и политическа криза в тази страна".

Лидерът на френската консервативна Републиканска партия Ерик Сиоти обаче каза миналата седмица, че няма да подкрепят предложенията за вот на недоверие.

Той каза, че решението да се използва клаузата е "резултат от много години на политически провали", които демонстрират "дълбока криза в нашата конституция", но той не вярва, че вотът на недоверие е решението.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети