Задържаха иманяри, докато ровят с металдетектори и се друсат с амфетамини

DenNews.bg
20.03.2023
размер на текста:

 Двама са задържани за незаконни археологически разкопки в рамките на специализирана полицейска операция, проведена на 18 март от служители на РУ - Тутракан.

Мъжете, 53-годишни, били установени с колите си в землището на село Косара, докато без съответното разрешение търсели с металдетектори археологически обекти в района. При огледа на място били установени множество изкопи с прясно изровена пръст до тях. В хода на извършените проверки у единия от тях и в автомобила му били намерени 40 старинни монети и 5 предмета с белези на артефакти, а у другия – 4 грама метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия, при които в дома на единия в село Косара били открити 520 монети и 42 артефакта, металдетектор, 5 грама семена от канабис и 10 пистолетни боеприпаса. Други 8 монети и 10 артефакта, както и 4 металотърсача, били намерени при претърсване в жилището на другия мъж в село Сокол.

Двамата са задържани за срок до 24 часа. Находките са иззети, назначени са историко-археологическа и нумизматична експертизи. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277 а, ал. 3 от НК.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети