Австралийски ветеран отива на съд за убийство в Афганистан през 2012 година

DenNews.bg
20.03.2023
размер на текста:

Бивш австралийски войник от е обвинен в убийство след разследване на предполагаеми военни престъпления в Афганистан.

41-годишният Оливър Шулц е първият австралийски военнослужещ или ветеран, обвинен във военно престъпление съгласно австралийското законодателство.

Престъплението предвижда максимална присъда доживотен затвор.

Той беше арестуван в понеделник в регионалния Нов Южен Уелс и ще бъде изправен пред съда във вторник.

Австралийската телевизия обяви, че г-н Шулц е лицето, споменато като Soldier C в документален филм от 2020 г., разкриващ предполагаеми военни престъпления.

Кадри показват как войник C застрелва афганистанец в житно поле в провинция Урузган в Южен Афганистан през 2012 г.

Разследването е извършено от Службата на специалния следовател, органът, създаден да разследва предполагаеми военни престъпления след четиригодишно разследване, ръководено от генерал-майор от армейския резерв и съдия от Върховния съд  Пол Бреретън.

Докладът Brereton – публикуван през 2020 г. – установи, че има „достоверни доказателства“, че австралийски елитни войници са убили незаконно 39 души по време на войната в Афганистан.

В него се казва, че 19 настоящи или бивши войници от специалните сили трябва да бъдат разследвани от полицията за убийства на "затворници, фермери или цивилни" от 2009 до 2013 г.

Смята се, че това е първият арест, свързан с това разследване.

По това време Австралийските сили за отбрана обвиниха за престъпленията неконтролираната „воинска култура“ сред някои войници.

Случаят на Шулц трябва да създаде "важен прецедент" за Запада и неговите съюзници за това как да се справят със заподозрени нарушения в армията, каза Тим Маккормак, професор по право в Университета на Тасмания и специален съветник по военните престъпления на прокурора на Международната прокуратура Наказателен съд в Хага.

„Никога не сме имали ситуация в миналото, в която член на ADF, настоящ или бивш, е бил обвинен във военно престъпление и е бил изправен пред граждански съд“, каза той пред ABC.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети