Молдова отхвърли твърденията на Русия, че Украйна планира да атакува отцепилата се проруска територия на страната

DenNews.bg
24.02.2023
размер на текста:

 Проевропейските лидери на Молдова отхвърлиха твърденията на Русия, че Украйна планира да атакува отцепилата се проруска територия на страната, и призоваха за спокойствие.

Руското министерство на отбраната твърди, без никакви доказателства, че украински диверсанти ще организират нахлуване в Приднестровието, облечени като руски войници, като претекст за украинска инвазия.

Молдова предупреждава от седмици, че Русия планира да завземе властта.

И длъжностни лица отхвърлиха твърденията на Русия като "психопсихически операции" като част от войната.

„Министерството на отбраната смята, че това е по-скоро елемент от психологическа операция, отколкото реален план“, каза държавният секретар Валериу Мия.

Президентът на Молдова Мая Санду, на посещение в съседна Румъния, говори за безпрецедентни предизвикателства пред сигурността.

„Някои искаха страната ни да падне и да инсталират в Кишинев марионетно правителство, робуващо на интересите на Кремъл“, каза тя.

Молдова не е част от НАТО, но миналия юни получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна. По-рано тази седмица молдовският лидер се срещна с президента на САЩ Джо Байдън, който обеща да подкрепи суверенитета на нейната страна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети