Спешната помощ по въздух се поема от държавния авиационен оператор

DenNews.bg
22.02.2023
размер на текста:

 Правителството със свое постановление реши така важната спешна помощ по въздух да бъде прехвърлена от търговското дружество „България Хели Мед Сървиз” към Държавния авиационен оператор. Това обявиха на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

„Това решение бе взето след много сериозни анализи. Тази дейност касае живота на хората и трябва да бъде извършвана от държавна структура, а не от търговско дружество. Държавата изцяло поема този ангажимент. Тази спешна медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна и безплатна за всеки гражданин”, заяви вицепремиерът Алексиев. Той допълни, че правителственият авиоотряд, има дългогодишен опит в извършване на такива полети и е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга. Министърът на транспорта и съобщенията допълни, че целта на държавата е да има спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Алексиев коментира още, че изпълнението на услугата HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, но и обучение на летателния състав, медицинските екипи и др.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи още, че вече има решение за купуване на 6 хеликоптера. “С огромните усилия на Министерството на транспорта и съобщението се стигна до пряко договаряне, което вчера завърши с решение за закупуването по Плана за възстановяване и устойчивост на 6 хеликоптера. Първият хеликоптер по ПВУ ще бъде в България още в средата декември, а останалите до 2025 г. Това е една успешно завършила процедура“, обясни здравният министър.

Министър Меджидиев допълни, че в момента се водят преговори за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да започнат работа още от лятото до пристигането на първите закупени машини. „Целта на държавата е още преди получаването на първата летална машина, страната да разполага с обучени медицински екипи, пилоти, както и подготвени площадки за кацане в болниците. Още в следващите дни започва обучението на медицински специалисти - анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, които да бъдат базирани на няколко места в различните краища на страната“, завърши здравният министър.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети