Русия подготвяла голяма офанзива на 24 февруари

DenNews.bg
02.02.2023
размер на текста:

Министърът на отбраната на Украйна каза, че Русия подготвя нова голяма офанзива и предупреди, че тя може да започне веднага след 24 февруари.

Олексий Резников каза, че Москва е събрала хиляди войници и може да "опита нещо", за да отбележи годишнината от първоначалното нахлуване миналата година.

Атаката също ще отбележи Деня на защитника на отечеството на Русия на 23 февруари, който празнува армията.

Междувременно трима души загинаха при атака срещу град Краматорск.

Осем други бяха ранени в града в Донецка област, след като руска ракета удари жилищна сграда, каза губернаторът на провинцията.

Очаква се жертвите да се увеличат, докато спасителите претърсват останките.

„Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим“, написа Зеленски в социалните медии за атаката. — С танкове. Изтребители. Ракети с голям обсег.

Украйна наскоро поднови призивите за бойни самолети, за да се защити от въздушни атаки, след като Германия, САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да им изпратят танкове. 

Резников каза, че Москва е мобилизирала около 500 000 войници за потенциалната офанзива.

През септември руският президент Владимир Путин обяви обща мобилизация на около 300 000 наборни войници, която според него е необходима, за да се гарантира "териториалната цялост" на страната.

Но Резников предположи, че истинската цифра на вербуваните и изпратени в Украйна може да е много по-голяма.

"Официално те обявиха 300 000, но когато видим войските по границите, според нашите оценки това е много повече", каза той пред френската мрежа BFM. BBC не може независимо да провери тази цифра.

Русия обяви неотдавнашни успехи в района на Източен Донбас и нейните сили казват, че се придвижват към град Бахмут на фронтовата линия след битка, продължила месеци и довела до тежки загуби на живот и от двете страни.

Миналия месец руски наемници и редовни войници превзеха близкия град Соледар, а в сряда назначен от Русия служител Ян Гагин каза, че Бахмут е "оперативно обкръжен".

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) наскоро заяви, че Москва може да се опита да "предприеме решителни действия" и да започне "голяма офанзива" на изток.

Г-н Резников каза, че командирите на Украйна ще се стремят да „стабилизират фронта и да се подготвят за контранастъпление“ преди слуховете за руско настъпление.

„Имам вяра, че 2023 г. може да бъде годината на военна победа“, каза той и добави, че украинските сили „не могат да загубят инициативата“, която са постигнали през последните месеци.

Министърът на отбраната беше във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него ще „увеличат значително капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети и дронове от различни видове“ .

Коментарите на Резников идват в момент, когато украинското разузнаване твърди, че президентът Путин е наредил на силите си да превземат Донбас преди края на пролетта.

Но говорейки в понеделник, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че няма индикации, че Путин е ограничил военните си цели до превземането на източните региони на Украйна.

„Те активно придобиват нови оръжия, повече боеприпаси, увеличават собственото си производство, но също така придобиват повече оръжия от други авторитарни държави като Иран и Северна Корея“, каза Столтенберг.

„И най-вече не видяхме признаци, че президентът Путин е променил общата си цел на тази инвазия – това е да контролира съсед, да контролира Украйна. Така че докато това е така, трябва да сме подготвени за дълги разстояния."

Междувременно заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че продължават интензивните боеве в района на Донбас, където руските сили и наемници от групата Вагнер се опитват да превземат град Бахмут.

Тя добави, че войските на Москва също се опитват да превземат Лиман - бившия руски логистичен център, който украинските войски си върнаха през октомври.

„Руските войски активно се опитват да достигнат границите на Донецка и Луганска области“, написа тя в приложението за съобщения Telegram. „Нашите войници защитават всеки сантиметър от украинската земя“, каза тя.

Говорейки в сряда вечерта, Зеленски предупреди, че ситуацията на фронтовата линия на конфликта поставя на изпитание неговите сили.

"Има известно засилване на настъпателните действия на окупаторите на фронта - в източната част на страната ни, каза Зеленски. "Ситуацията става още по-тежка".

Докато групата Вагнер твърди, че е била силно замесена в скорошния напредък на Русия на изток, бивш командир, избягал в Норвегия, каза на Ройтерс, че е бил свидетел на убийството и малтретирането на руски затворници, отведени в Украйна, за да се бият за групата.

Андрей Медведев направи непотвърдено твърдение, че през четирите месеца, в които е бил с Вагнер, е видял да бъдат застреляни двама души, които не са искали да се бият.

Според Съвета за национална сигурност на САЩ около 80% от персонала на Вагнер в Украйна е изтеглен от затвори.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети