Украйна ще загуби войната срещу Русия без помощ от САЩ

DenNews.bg
05.12.2023
размер на текста:

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски предупреди, че нацията му е застрашена да загуби войната си срещу Русия, ако не бъде предоставена повече военна помощ от САЩ.

Андрий Йермак каза, че има "голям риск" от поражение на Украйна без продължаване на подкрепата на САЩ.

„Ще бъде трудно да се задържи на същите позиции и хората наистина да оцелеят“, добави той в реч в Американския институт за мир във Вашингтон във вторник.

Ужасната оценка на Йермак беше дадена о часове преди Зеленски да проведе видеоконференция с американски сенатори, за да ги информира за военните усилия.

Това идва и на фона на подновения натиск от Белия дом в понеделник за допълнителна подкрепа за Украйна. Конгресът на САЩ обаче все още не е близо до споразумение за компромисен пакет от разходи, който би помогнал за финансирането на военните усилия.

„Свършихме парите – и почти ни изтече времето“, пише Шаланда Йънг, бюджетен директор на Белия дом, в писмо до лидерите на републиканците и демократите, публикувано в понеделник.

Тя предупреди, че неуспехът на Конгреса да одобри повече военна помощ за Украйна преди края на годината ще „постави на колене

“ нацията в борбата й срещу Русия и че не е останал „магически съд с финансиране“, от който да се черпи.

В понеделник обаче републиканският председател на Камарата на представителите, Майк Джонсън, изглеждаше пренебрежително към последните молби за предоставяне на десетки милиарди долари повече финансиране.

„Администрацията на Байдън не успя да отговори по същество на нито едно от основателните опасения на моята конференция относно липсата на ясна стратегия в Украйна, път за разрешаване на конфликта или план за адекватно осигуряване на отчетност за помощта, предоставена от американските данъкоплатци“, написа той на социална медия.

От началото на войната през февруари 2022 г. Конгресът на САЩ одобри повече от 110 милиарда долара (87 милиарда британски лири) военна и икономическа помощ за Украйна. Администрацията на Байдън обаче предупреждава от месеци, че по-голямата част от тези пари вече са разпределени.

Според Фредерик Каган, директор на проекта за критични заплахи на American Enterprise Institute и бивш професор във Военната академия на САЩ, забавянето на финансирането вече има много реални последици на украинското бойно поле. Текущата контраофанзива срещу Русия е свита и бъдещите операции за връщане на загубени територии са под въпрос.

„Украинците трябва да направят труден избор тук“, каза той. „Ако не са уверени, че ще получат нещо друго от Съединените щати, тогава трябва да запазят това, което имат.

Това, от което се нуждае украинската армия, каза той, са танкове, бронирани превозни средства, бойни самолети, дронове и оръжия с дълъг обстрел - и САЩ са единствената страна, която може да осигури това оборудване бързо и в количествата, които Украйна изисква през следващата година .

Как Норвегия изпреварва САЩ по разходи за Украйна
Превъзхождан числено и оръжие от руснаците в брутална битка край реката
Зеленски е за преизбиране. Но може ли Украйна да гласува?
Продължава да има двупартийно мнозинство и в двете камари на Конгреса за допълнителна помощ от САЩ за Украйна, дори ако тя не достигне нивото от 61,4 милиарда долара (48,28 милиарда паунда), поискано от Белия дом. Превръщането на тази подкрепа от Конгреса в законодателство, което президентът може да подпише в закон, обаче се оказа значително предизвикателство.

Републиканците и демократите в Сената на САЩ в момента преговарят за още по-голям разходен пакет от $106 милиарда (£83,9 милиарда), който включва помощ за Украйна заедно с военна подкрепа за Израел и Тайван и увеличено финансиране за сигурността на границата между САЩ и Мексико.

Именно този последен компонент от пакета обаче предизвика най-много политически киселини. Демократите се противопоставиха на предложените промени в имиграционната политика, включително промяна на начина, по който се обработват търсещите убежище на границата и затягане на изискванията, необходими за отговаряне на условията за влизане в САЩ.

„В замяна на предоставянето на допълнително финансиране за Украйна, ние трябва да имаме значителни и съществени реформи в нашата гранична политика“, каза сенаторът републиканец Том Котън от Арканзас в телевизионно интервю в неделя.

Лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър каза, че ще внесе законопроект за военна помощ за гласуване в камарата тази седмица, но не е ясно дали той ще има достатъчна подкрепа от републиканците без споразумение относно мерките за имиграцията.

Дори помощта за Украйна да преодолее препятствието пред Сената, перспективите за нея в Камарата на представителите са също толкова мъгливи. Макар че говорителят Джонсън каза, че подкрепя допълнителни средства за Украйна, той беше един от 117-те републиканци в камарата, които гласуваха на 28 септември да блокират само 300 милиона долара допълнителна помощ за сигурността на тази страна.

Ако внесе подкрепен от Сената огромен пакет от помощи за гласуване в камарата, разчитайки на подкрепата на демократите, за да спечели приемането, той може рязко да раздели републиканците и да заплаши

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети