Израел не предприема адекватни предпазни мерки за защита на цивилните в Газа

DenNews.bg
04.12.2023
размер на текста:

Израелските сухопътни сили навлизат в южната част на Газа, тъй като районът се превръща във фокус на операциите им
Военните казват, че са насочени към командните центрове на Хамас, складовете за оръжие и военноморските сили, след като примирието им с Хамас се разпадна в петък
Британско-палестински мъж в южния град Хан Юнис разказва пред BBC, че ситуацията там е „над катастрофална“
Министърът на отбраната на САЩ отново подчертава правото на Израел да се защитава, но подчертава, че има "морална отговорност" да защитава цивилни
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис казва, че твърде много палестинци вече са били убити, с "опустошително" количество човешко страдание
Съветник на министър-председателя на Израел казва пред BBC, че Израел полага „максимални усилия“, за да избегне убийството на цивилни
Жителите на Хан Юнис вчера казаха, че южният град е претърпял най-тежките си бомбардировки от началото на войната
Атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври уби 1200 души, а около 240 други бяха взети за заложници
Оттогава управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа казва, че повече от 15 500 души са били убити в ответната кампания на Израел, включително около 6 000 

Междувременно Сари Баши, програмен директор на правозащитната група за правата на човека, каза в програмата Newsday на BBC, че Израел е възобновил наземната си офанзива и въздушните удари „без да бъдат взети адекватни предпазни мерки за защита на цивилните“.

То „казва на хората да бягат, когато няма безопасно място, където да отидат, няма безопасен начин да стигнете до там“ и дава „неефективно предупреждение“.

„Израелската армия постави в социалните медии QR кодове, приканващи хора, които нямат електричество или интернет, по някакъв начин да сканират баркод, за да видят къде трябва да отидат, или по-късно коригираха картите, защото грешаха“, каза Баши.

„Има съобщения за убити хора, докато се опитват да се евакуират. Продължават въздушните удари в районите, в които израелските военни казаха на хората да се евакуират. Няма гаранция, няма изявление, че ако хората се преместят в тези райони, те няма да бъдат бомбардирани."

Междувременно Израелската армия отхвърли скорошен доклад, според който е знаела предварително за плановете на Хамас за нападение през границата.

Ню Йорк Таймс публикува доклад миналата седмица, че израелската армия е знаела за плана повече от година предварително след брифингите на анализаторите от разузнаването, но го е отхвърлила като вероятен.

„Нелепо е да се опитваме да насърчаваме каквато и да е теория на конспирацията“, каза подполковник Джонатан Конрикус от Израелските отбранителни сили (IDF) в брифинг на живо, проведен в X, известен преди като Twitter. „Категорично мога да отрека, разбира се, каквото и да било намерение това да се случи.

Но той също така призна: Израелските отбранителни сили не успяха да осигурят това, което трябваше да осигурят - тоест защита и сигурност - за израелците онзи ден."

Военните ще предприемат "обширен" преглед, след като "победят Хамас", каза той.

„Професионалното разследване ще премине през всичко с дребен гребен... Ще стигнем до дъното на случилото се, как се е случило и как може да бъде предотвратено“, каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети