Французин уби с нож един и рани с чук двама в сърцето на Париж

DenNews.bg
03.12.2023
размер на текста:

Един мъж загина, а други двама бяха ранени при нападение с нож и чук на улица в центъра на Париж.

Атаката е извършена на Quai de Grenelle, близо до Айфеловата кула, малко преди 21:00 часа местно време в събота.

26-годишен френски гражданин, известен на службите за сигурност, е арестуван и прокурорите за борба с тероризма са започнали разследване.

Властите потвърдиха, че убитият мъж е германски гражданин.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен каза, че убитият мъж, роден през 1999 г., е бил със съпругата си, когато е бил нападнат и намушкан смъртоносно.

Той каза, че животът на съпругата е бил спасен след намесата на таксиметров шофьор и че заподозреният е избягал през близкия мост над река Сена.

След това мъжът нападнал още двама души, като единия ударил с чук в окото, каза министърът.

След това заподозреният бил ударен с електрошок от полицията и арестуван по подозрение за убийство - дефинирано във френското законодателство като предумишлено убийство - и опит за убийство във връзка с терористича атака.

Двамата ранени - французин на около 60 години и чуждестранен турист - са били оказани на спешна помощ, като нито един от тях не е с опасност за живота.

Полицейска операция беше започната около метростанция Bir-Hakeim в събота вечерта и властите призоваха хората да избягват района.

 Дарманин каза, че предполагаемият нападател е бил чут да крещи "Аллаху Акбар", което на арабски означава "Бог е най-велик", и казал на полицията, че е разстроен, защото "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и в Палестина".

Той каза, че заподозреният е излежал четири години затвор, след като е бил осъден за планиране на друго нападение през 2016 г. и е бил в списъка за наблюдение на френските служби за сигурност.

Известно е също, че мъжът е страдал от психиатрични разстройства, каза Дарманин.

В събота в социалните медии беше публикувано видео, в което заподозреният критикува френското правителство и обсъжда това, което той описва като убийство на невинни мюсюлмани, съобщава АФП.

Пишейки в X, бивш Twitter, френският президент Еманюел Макрон изпрати мислите си до всички засегнати от „терористичната атака“ и благодари на службите за спешна помощ за реакцията им.

„Националната антитерористична прокуратура сега ще бъде отговорна за хвърлянето на светлина върху тази афера, така че правосъдието да може да бъде въздадено в името на френския народ“, каза той.

Това идва по-малко от два месеца, след като учител беше убит при нападение с нож в гимназия в северния град Арас, което накара френското правителство да постави страната на най-високото ниво на тревога за националната сигурност.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети