Русия обяви ЛГБТ общността по света за екстремистка организация

DenNews.bg
30.11.2023
размер на текста:

 Върховният съд на Русия обяви това, което нарича "международното ЛГБТ обществено движение" за екстремистка организация и забрани дейността му в цялата страна.

Решението бе взето от предложение на Министерството на правосъдието, въпреки че такава организация не съществува като юридическо лице.

Заседанието се проведе при закрити врати, но бяха допуснати репортери, за да чуят решението на съда. Никой от "страната на подсъдимия" не е присъствал, каза съдът.

Конституцията на Русия беше променена преди три години, за да стане ясно, че бракът означава съюз между мъж и жена. Тук еднополовите съюзи не се признават.

Преди решението репортер на Би Би Си попита Сергей Трошин, общински съветник в Санкт Петербург, който обяви, че е гей миналата година, какъв ефект ще има то.

„Мисля, че това ще означава, че всеки, когото държавата счита за ЛГБТ активист, може да получи дълга присъда затвор за „участие в екстремистка организация“, каза той.

„За организатора на такава група затворът ще бъде още по-дълъг.

„Това е истинска репресия. Има паника в руската ЛГБТ общност. Хората емигрират спешно. Действителната дума, която използваме, е евакуация. Трябва да се евакуираме от нашата собствена страна. Това е ужасно.“

През последните години ЛГБТ общността в Русия е подложена на нарастващ натиск от властите. През 2013 г. беше приет закон, който забранява "пропагандата [сред непълнолетни] на нетрадиционни сексуални отношения".

Миналата година тези ограничения бяха разширени за всички възрастови групи в Русия. Препратките към ЛГБТ хора са изтрити от книги, филми, реклами и телевизионни предавания. По-рано този месец един руски телевизионен канал обезцвети дъгата в южнокорейски поп видеоклип, за да избегне обвиненията в нарушаване на закона за „гей пропагандата“.

В Думата, долната камара на руския парламент, Виталий Милонов, известен хомофобски настроен депутат от управляващата партия "Единна Русия", каза, че забраната на ЛГБТ групите "не се отнася до сексуалните малцинства или личния живот на хората".

„Това е повече за политическия дневен ред, обявен от това международно ЛГБТ движение“, каза той.

"Те имат свои задачи, свои цели. Те действат като политическа сила, политическа структура и целите на тази структура противоречат на руската конституция."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети