Бившите управници от ГЕРБ: Оставихме в хазната на община Дупница 3,5 млн. лв

DenNews.bg
28.11.2023
размер на текста:

 На пресконференция днес доскорошният кметски екип на Община Дупница - инж. Методи Чимев и Олга Китанова, председателят на местната структура на ГЕРБ Ивайло Константинов и съветникът Слав Мантарков обясниха какво е действителното състояние, в което са оставили Общината и опровергаха всички твърдения и обвинения на новото ръководство.

Олга Китанова, която бе зам.-кмет в екипа на Методи Чимев, обясни следното:
Тя обясни, че през цялата 2023 г. е даван отчет пред Общински съвет, включително и в края на мандата им. “Правят ми впечатления изказвания, които дойдоха в последните дни, че Общината е с 6 млн. лв. задължения, от които 3,5 млн. просрочени. Донякъде това е така: 3,5 млн. са задълженията към доставчици и това е цифрата, която ние също сме посочили в отчета към ОбС в края на мандата. И тогава говорихме по темата, и тогава обяснихме, че съгласно Закона за публичните финанси всяка Община, всяка бюджетна организация, има определен процент по закон, в който тя може да допуска такива задължения. Нито една община не завършва нула на нула. В случая - да, тези задължения към доставчици са такива, обявени от нас, те са в рамките на закона и допустимите параметри”, категорична бе Китанова.

“Интересно ми е за останалата част от задълженията как са стигнали новото ръководство до тях, предполагам, че това са кредитите, които също ние сме обявили и посочили в нашия отчет. Тези кредити са така разпределени във времето напред, че да дават едно спокойствие на Общината да ги изплаща редовно. Няма просрочия по кредити, дори напротив - в края на месец октомври и началото на ноември ние изплатихме 100% овърдрафт от 500 хил. лв., с което намалихме общинския дълг. Сега разбирам, че той е гласуван на ново - това е решението, което е взело новото ръководство. Очевидно, то оценява това, които ние сме правили преди това като правилна стратегия за финансиране на Общината”, подчерта Олга Китанова.

За финансите, които екипът на инж. Чимев е оставил в Общината, Китанова обясни и внесе успокоение по темата: “Обявихме, че в края на месец октомври във всички сметки на Общината имаше на разположение 3,9 млн. лв. От местни приходи до края на годината се очакват постъпления 1 млн. лв., среднодневният приход е 30 хил. лв. До края на този месец се очакват около 3,5 млн. - одобрените пари от рекултивацията, които трябва да бъдат възстановени по сметка на Общината. Общо това прави над 8 млн. лв., с които Общината до края на годината ще разполага. Сметката е простичка - няма проблеми с изплащане на задълженията.”

По темата за компостиращата инсталация тя опроверга изказванията, че там могат да останат едни 6 млн. за сметка на Общината. “Това може да се случи единствено и само или от незнание на новото ръководство как да го направят, или от умишлено саботиране на проекта. При нас така беше структурирано и планирано, че тези средства да бъдат разплатени”, заяви Китанова. Тя обясни за получените средства от фонд “ФЛАГ” в размер на 3,8 млн. лв. за съответния проект, както и че са оставени над 1 млн. и 200 хил. лв. по сметка целеви за проекта. “Не са в тези 3,9 млн., за които говоря. Те са във фонд “ФЛАГ” целево за проекта. Освен това, има двама партньори - Община Сапарева баня и Община Бобов дол. Тяхното съучастие е половин милион лева, така че тези средства трябва да влязат от тях, като са финансирани към проекта. Средствата, които споменах за рекултивацията, също трябва да бъдат насочени за плащане до края на годината в този проект, за да може да се отчете. След отчитането, те пак ще бъдат възстановени на Общината”, увери Китанова. Тя обясни, че, за да се осигури безпроблемното изпълнение на проекта в октомври месец, са подали заявление към ОПОС и МФ - в случай на недостиг по проекта за разплащане, остатъкът от сумата да бъде осигурена от Министерство на финансите. “Това е абсолютно допустимо. Дори виждам, че настоящето ръководство е било на среща в ОПОС и им е казано същото нещо, че съществува тази възможност. Искам да кажа, че ние сме подали това заявление, за да можем да обезпечим плащането на проекта до края на годината”, подчерта досегашният зам.-кмет.
Китанова бе категорични, че никакви средства не са прехвърляни от сектор “Образование”, а техниката е платена от фонд “ФЛАГ”, което е лесно проследимо документално. Тя внесе ясното, че проектът е бил спрян от общинското ръководство, за да може да се осигури финансиране за външните връзки, които са част от проекта, а на 26 октомври е показано и писмото. “При спрян проект строителят няма право да актува, а ние нямаме право да плащаме. По тази причина няма актове. Но това един кмет трябва да го знае - спрян проект строителят няма право да актува”, посочи Китанови.

“Дейностите са извършени, парите са налични. Вместо да мрънкат - да плащат и да си получават парите от европейското финансиране”, коментира от своя страна Ивайло Константинов.

Относно обвинението, че проектът за Младежкия дом е провален и няма пари, Китанова опроверга и тези манипулативни твърдения: “До към края на октомври ние бяхме разплатили около 1 млн. лв. за строителството. 1 млн. и 100 хил. имаше осигурени от фонд “Устойчиви градове” - кредит, гласуван от Общината, това е самоучастието на Общината по проекта. Сега разбирам, че е гласуват кредит от фонд “ФЛАГ” за 920 хил. и това е целият проект, т.е. там парите са налични за плащане”, обясни Олга Китанова.

Общинският председател на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов от своя страна благодари на всички, които са подкрепили листата със съветници и кандидата за кмет инж. Методи Чимев на изминалите избори. Константинов поздрави победителите и отбеляза: “Всички разбрахте, че бяхме победени от БСП и три бизнес групировки. Дай Боже, да им е лесно, но не предвиждам това да се случи. Балансът на всички тези интереси няма да бъде лесен, но всеки има глава на раменете. Ние ще бъдем изключително бдителна и съзидателна опозиция. Ще посочваме всяка една грешка на минутата и не само пред обществеността, а и пред органите, които да установяват тази грешка дали има основание или не. Не мисля да хвърляме прах в очите, както нашите опоненти, с такива недоказани твърдения от рода на “една жена каза”. Всичко, за което ще сигнализираме и пред обществеността, и пред Прокуратурата ще бъде базирано на факти.”
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети