Новото правителство на Нова Зеландия отменя забраната за тютюнопушене

DenNews.bg
28.11.2023
размер на текста:

 Новото правителство на Нова Зеландия обяви, че планира да отмени водещата в света забрана на тютюнопушенето, за да финансира намаляване на данъците.

Законодателството, въведено при предишното правителство, ръководено от Джасинда Ардерн, щеше да забрани продажбата на цигари през следващата година на всеки, роден след 2008 г.

Тютюнопушенето е водещата причина за предотвратими смъртни случаи в Нова Зеландия и политиката имаше за цел да спре младите поколения да възприемат този навик.

Здравните експерти остро критикуваха внезапния обрат.

„Ние сме ужасени и отвратени... това е невероятно ретроградна стъпка към водещи в света, абсолютно отлични здравни мерки“, каза проф. Ричард Едуардс, изследовател по контрола на тютюна и експерт по обществено здраве в университета в Отаго.

„Повечето здравни групи в Нова Зеландия са ужасени от това, което направи правителството, и ги призовават да се откажат“, каза той пред BBC.

Законодателството, прието миналата година, беше одобрено в международен план с изследователски модели, подкрепящи ключовите реформи.

Мерките включват ограничаване на броя на търговците на дребно на тютюн и намаляване на нивото на никотин в цигарите.

Моделирането предполага, че законите без тютюнев дим могат да спасят до 5000 живота всяка година.

Смята се, че законите на Нова Зеландия са вдъхновили правителството на Обединеното кралство през септември да обяви подобна забрана за пушене за младите хора. Говорителка каза, че позицията на премиера Риши Сунак остава непроменена след обръщането на Нова Зеландия.


Въпреки че бяха възхвалявани като политика за обществено здраве, мерките за свобода от тютюнопушене предизвикаха съпротива от някои бизнес групи в Нова Зеландия. Собственици на будки за вестници и магазини на ъгъла критикуваха загубата на приходи - дори и с държавни субсидии.

Някои законодатели - включително новият министър-председател Крис Луксън - също твърдят, че забраната ще доведе до черен пазар на тютюн.

Въпреки това неговата Национална партия, която спечели 38% от гласовете на изборите на 14 октомври, не беше споменала законите без тютюнев дим по време на предизборната кампания. Съобщението на новия финансов министър Никола Уилис в събота, че правителството ще отмени законите, шокира здравни експерти, които вярваха, че политиката няма да бъде засегната.

Но г-жа Уилис каза, че партньорите им в управляващата коалиция - популисткият Нова Зеландия на първо място и либертарианският акт - са били "настоятелни" за отмяна на законите.

Въпреки победата на изборите, дясноцентристката Национална партия се бори седмици наред в политически преговори за съставяне на правителство с двете второстепенни партии.

Споразумение беше постигнато едва в петък, шест седмици след изборите, което позволи на новото правителство да положи клетва в понеделник. Нова Зеландия на първо място - която спечели 6% от гласовете - беше единствената партия, която проведе кампания за отмяна на законите за тютюнопушене.

„Предположението, че намаляването на данъците ще бъде платено от хора, които продължават да пушат, е абсолютно шокиращо“, каза за Pacific Media Network почетният проф. Робърт Бийгълхол, председател на новозеландския комитет „Действие за без тютюнев дим 2025“.

Национална здравна организация на маорите, Hāpai Te Hauora, нарече това „безсъвестен удар върху здравето и благосъстоянието на всички новозеландци“.

Степента на тютюнопушене и свързаните с това болести и здравословни проблеми са най-високи сред местното население маори в Нова Зеландия, за което експертите казаха, че политиката ще има най-положително въздействие.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети