Снежна буря вилнее и в Украйна: Ранени, измръзнали, затворени пътища, прекъснато електричество

DenNews.bg
27.11.2023
размер на текста:

 Силна снежна буря рани 13 души в южната област Одеса в Украйна, причинявайки прекъсване на електрозахранването в повече от 1600 населени места в цялата страна и принуждавайки властите да затворят над дузина магистрали за превозни средства, съобщиха официални лица в понеделник.

Екстремното време идва, когато десетки хиляди войници заемат предни позиции в 21-месечната война с Русия на фона на опасения, че Москва може да атакува електрическата мрежа с въздушни удари тази зима.

В Одеска област осем души получиха хипотермия и петима бяха ранени в резултат на падащи дървета“, съобщи държавната служба за извънредни ситуации в месинджъра на Telegram.

1638 населени места в 17 региона на Украйна останаха без електричество, повечето от които в централната част на Киев и южната част на Одеска и Николаевска области, каза на пресконференция Александър Хорунжий, пресаташе на държавната служба за извънредни ситуации.

Близо 1700 товарни камиона бяха блокирани и 1130 коли трябваше да бъдат изтеглени сред снежни преспи, които на места бяха високи два метра , съобщи услугата в месинджъра на Telegram.

12 магистрали останаха затворени, тъй като над 1200 спасители участваха в мащабни действия за почистване, добави службата.

Най-големият частен енергиен доставчик на Украйна, DTEK, съобщи рано в понеделник, че е успял да възстанови захранването на близо 250 населени места.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети