Американски военни освободиха пленения танкера с българи на борда

DenNews.bg
27.11.2023
размер на текста:

 Военен кораб на ВМС на САЩ отговори на сигнал за помощ от търговски танкер в Аденския залив, който беше заловен от въоръжени лица и корабът вече е в безопасност, казаха американски служители в неделя.

Танкерът, който е превозвал товар с фосфорна киселина, е идентифициран като Central Park от компанията на кораба. Служителите не са идентифицирали нападателите.

В изявление американската армия каза, че USS Mason, с помощта на съюзнически кораби, е поискал търговският кораб да бъде освободен от нападателите.

Петима въоръжени лица се опитаха да избягат с бърза лодка, но бяха преследвани от военния кораб на САЩ и в крайна сметка се предадоха.

В изявлението се добавя, че две балистични ракети са били изстреляни от контролирани от Хусите части на Йемен към общата посока на Мейсън и Сентрал Парк, но те са се приземили на около 10 морски мили от тях и няма щети или ранени.

Инцидентът е последният от поредица атаки във водите на Близкия изток след избухването на брутална война между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври.

Това последва конфискуване на свързан с Израел товарен кораб от йеменските хуси, съюзници на Иран, в южната част на Червено море миналата седмица. Групировката, която също изстреля балистични ракети и въоръжени дронове срещу Израел, обеща да се съсредеточи срещу повече израелски кораби.

Central Park, малък химически танкер (19 998 метрични тона), се управлява от Zodiac Maritime Ltd, международна компания за управление на кораби със седалище в Лондон, собственост на израелското семейство Офер. Корабът под либерийски флаг е построен през 2015 г. и е собственост на Clumvez Shipping Inc, показват данните на LSEG.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети