14 израелски заложници ще бъдат освободени в замяна на 42-ма палестински затворници

DenNews.bg
25.11.2023
размер на текста:

 Израелските власти съобщиха, че 14 израелски заложници, задържани от Хамас, ще бъдат освободени в събота в замяна на 42 палестински затворници.

Това е вторият ден от временното прекратяване на огъня в сделка, постигната с посредничеството на Катар, която налага размяна в съотношение три към едно.

Временното споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас предлага глътка въздух в продължаващия конфликт. Но това не означава край на кризата със заложниците - или дори началото на нейния край. Ако не друго, то осигурява на Хамас предимство в това, което вероятно ще се превърне в проточена драма с отворен край.

Освобождаването на десетки възрастни, жени и деца заложници през следващите дни ще бъде посрещнато с огромно облекчение от израелците.

Това означава, че Хамас ще продължи да държи повече от 150 заложници, но за тях това може да се окаже по-изгодно от по-големия брой.

От една страна, почти 240-те първоначално взети заложници вероятно са наложили огромна тежест върху организацията. Заложниците трябва постоянно да се грижат, наблюдават и - ако е необходимо - да се преместват. Ако някои от тях са възрастни, болни или със специални медицински нужди, това прави нещата по-сложни.

„Отървавайки се“ от всеки, който се нуждае от специално внимание, Хамас следователно не проявява състрадание, а преди всичко освобождава ресурси, които са необходими другаде. Това е особено вярно за около за групата работници от Тайланд и Непал, които нямат стратегическа стойност за Хамас, защото не са нито израелци, нито евреи.

Друга причина е, че останалите заложници е по-лесно да бъдат представени като "легитимни", тъй като те са предимно израелски войници или мъже в боеспособна възраст.

Хамас ще твърди, че те са „вражески бойци“ – дори военнопленници.

Най-важното е, че това ще увеличи натиска върху правителството на Нетаняху да се съгласи на размяна на затворници.

Точно както в миналото, когато Израел се съгласи да освободи стотици - в един случай: над хиляда - палестинци в замяна на малък брой израелски войници, Хамас ще поиска освобождаването на хиляди свои членове, които в момента са в израелски затвори.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети