Примирието в Газа започна, или поне би трябвало вече по това време

DenNews.bg
24.11.2023
размер на текста:

 Четиридневното прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което се очаква да започне днес, ще предложи кратка почивка от военните действия, които обхванаха ивицата Газа от 7 октомври.

Примирието, което беше договорено с посредничеството на Катар, вече започна, то бе обявено за 7 часа сутринта местно време и се очаква да доведе до освобождаването на общо 50 заложници от ивицата Газа през следващите дни, като приблизително 150 палестински пленници, държани в Израел, се очаква да бъдат освободени.


През следващите 96 часа примирието ще улесни доставката на основна хуманитарна помощ до палестинския анклав, включително медицински консумативи, храна и гориво.

Междувременно Израел предупреди, че движението на цивилни от една част на ивицата Газа в друга ще бъде ограничено по време на примирието, добавяйки, че се очаква интензивните боеве да продължат, след като краткото примирие приключи.

Споразумението, което първоначално включваше четиридневно прекратяване на огъня и освобождаване на 50 заложници, взети от Хамас, беше обявено в сряда. Предполагаше се, че споразумението ще започне да се изпълнява тази сутрин. В четвъртък обаче беше съобщено, че този срок ще бъде отложен с ден.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети