Северна Корея изпрати военен шпионски сателит в космоса

DenNews.bg
22.11.2023
размер на текста:

 Северна Корея твърди, че успешно е изпратила военен шпионски сателит в космоса, след като два предишни опита се провалиха тази година.

Това се случва след среща между руския президент Владимир Путин и Ким Чен Ун през септември, на която Москва предложи на Пхенян помощ за неговата космическа програма.

Южна Корея казва, че все още не е потвърдила дали сателитът работи.

Но казва, че вярва, че Северът е получил помощ от Русия.

След изстрелването Южна Корея обяви, че ще възобнови наблюдението по границата си със Севера, като по този начин ще предприеме стъпки за спиране на части от сделка, договорена от двете страни през 2018 г., насочена към намаляване на военното напрежение.

Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA каза, че спътникът, наречен Malligyong-1, е "точно" навлязъл в орбита и лидерът Ким Чен Ун е наблюдавал изстрелването.

Изстрелването беше осъдено от ООН, която поддържа санкции срещу Северна Корея поради разработването на ядрени ракети, както и от други страни, включително САЩ и Япония.

Генералният секретар на ООН каза: „Всяко изстрелване от[Северна Корея, използващо технология за балистични ракети, противоречи на съответните резолюции на Съвета за сигурност“.

Той повтори призива към Севера да се върне към своя път на денуклеаризация.

Белият дом нарече този ход "нагло нарушение" на резолюциите на ООН, докато японският премиер Фумио Кишида също осъди изстрелването - което прелетя над префектура Окинава в страната и продължи към Тихия океан.

Японското правителство за кратко издаде спешно предупреждение, казвайки на жителите на Окинава да се приютят. В понеделник Северна Корея съобщи на Япония, че възнамерява да опита отново да изстреля свой сателит. Беше опитвал два пъти тази година и не успя - през май и август.

Г-н Кишида осъди изстрелването "най-категорично" и каза, че е била подадена жалба до Северна Корея.

„Дори ако целта е да се изстреля сателит, използването на технология за балистични ракети е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза г-н Кишида.

„Това също е много сериозен въпрос, който сериозно засяга безопасността на нашите хора.

Изстрелването дойде по-рано от очакваното, извън деветдневния прозорец, за който Пхенян беше уведомил Япония. Това трябваше да започне в сряда и да приключи в 23:59 местно време на 30 ноември.

KCNA, цитирайки космическата агенция на Севера, каза, че за операцията е използвано съоръжението за изстрелване Sohae в северозападната част на страната, близо до границата с Китай.

Твърдението на Северна Корея, че е изстреляла успешно шпионския сателит, все още не е потвърдено.

Ако се потвърди, че ракетата е шпионски спътник, това ще бъде третият опит на Севера да изстреля такъв тази година.

По-рано Япония заяви, че ще работи с Южна Корея и САЩ, в опит  "силно да призове" Севера да не продължава с изстрелването, което според тях ще наруши резолюциите на ООН.

Бреговата охрана на Япония каза, че в уведомлението на Пхенян са посочени три морски зони, за които се смята, че ще паднат отломки от ракетата, носеща сателита.

Две са на запад от Корейския полуостров, а другата е на изток от филипинския остров Лусон.

Канг Хо-пил, главен директор по операциите в Южнокорейския комитет на началник-щабовете, предупреди, че Сеул ще предприеме "необходимите мерки", ако изстрелването продължи.

Шпионски сателит е желана награда за лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, тъй като ще му позволи да наблюдава входящите атаки и да планира по-точно своите собствени.

Въпреки това Съветът за сигурност на ООН забрани на Пхенян да изстрелва сателити, защото ги вижда като претекст за тестване на ракетната технология на Севера.

Южна Корея извади отломки от първото изстрелване на Севера през май и каза, че сателитът "няма военна полза". След като вторият опит през август се провали, космическата агенция на Пхенян каза, че ще опита отново през октомври, но не го направи.

Руският президент Владимир Путин предложи през септември след среща с г-н Ким, че Москва може да помогне на Пхенян да изгради сателити, но подробностите за това, което всъщност беше обещано, бяха неясни.

По-рано този месец Южна Корея обяви планове да изстреля свой собствен шпионски сателит до края на ноември. Сателитът ще бъде пренесен от ракета на американската компания SpaceX.

Съобщава се, че това е първият от петте шпионски сателита, които Сеул планира да изстреля в космоса до 2025 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети