200 в Италия бяха осъдени на 2200 години за връзки с мафията

DenNews.bg
21.11.2023
размер на текста:


Повече от 200 обвиняеми в един от най-големите процеси срещу мафията в Италия от поколения бяха осъдени на общо повече от 2200 години затвор.

Тригодишният процес видя лица, за които се твърди, че са свързани с „Ндрангета“, осъдени за престъпления, вариращи от изнудване до трафик на наркотици.

Сред осъдените е бивш италиански сенатор, но присъдите все още могат да бъдат обжалвани.

Ндрангета е една от най-влиятелните престъпни организации в Европа.

Случаят илюстрира широкото влияние на мафията върху политиката и обществото в Южна Италия. Експерти казаха, че присъдите на бели якички, включително местни служители, бизнесмени и политици, показват широкообхватното въздействие на организираната престъпност върху италианските институции.

Сред най-известните хора, които бяха осъдени, беше Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони. Пители получи 11-годишна присъда за съучастие с мафиотска организация.

Други осъдени включваха държавни служители, професионалисти в различни индустрии и високопоставени служители, които бяха от решаващо значение за успеха на „Ндрангета“ в проникването в законната икономика и държавни институции.

Повече от 100 подсъдими бяха оправдани.

Съдиите, които водят делото, бяха поставени под полицейска охрана от опасения за безопасността им.

Произхождаща от бедния регион Калабрия, Ндрангета се смята за една от най-опасните престъпни организации в света. Смята се, че контролира до 80% от пазара на кокаин в Европа.

Бандата може да се похвали с приблизителен годишен оборот от около 60 милиарда долара.

Делото се проведе в кол център в покрайнините на град Ламеция Терме, превърнат в съдебна зала с висока степен на сигурност, оборудвана с клетки за задържане на обвиняемите и достатъчно голяма, за да побере около 600 адвокати и 900 свидетели. Обвиненията включват убийство, изнудване, трафик на наркотици, лихварство, злоупотреба със служебно положение и пране на пари.

В продължение на три години разследванията показаха как калабрийският синдикат разшири обхвата си на континенти, като в крайна сметка оперира чак до Южна Америка и Австралия. Неговите членове проникнаха в местната икономика, обществените институции и дори здравната система, манипулирайки обществени търгове и подкупвайки местни служители.

По време на процеса, най-големият по рода си от 80-те години на миналия век, съдиите проверяваха хиляди часове свидетелски показания. Бивши мафиоти, превърнали се в сътрудници на правосъдната система, свидетелстваха за дейността на семейство Манкузо и техните сътрудници, които упражняват широк контрол над провинция Вибо Валентия.

Семейство Манкузо от град Лимбади е един от най-могъщите от 150-те клана, които съставляват „Ндрангета“.

Анна Серги, професор по криминология в Университета на Ексетър, каза: „Този процес потвърждава присъдите на класически мафиоти, осъдени за престъпления, които традиционно се свързват повече с престъпни дейности, като изнудване или трафик на наркотици.“

Тя добави: „Важно е обаче да се отбележи как различните типове участващи хора, включително бели якички, предоставят по-цялостен поглед върху цялата провинция и връзките между различни мафиотски кланове.“

Повечето от обвиняемите бяха арестувани през декември 2019 г. след обширно разследване, обхващащо най-малко 11 италиански региона, което започна през 2016 г. Приблизително 2500 служители участваха в акции, насочени към заподозрени във Вибо Валентия, район, контролиран основно от клана Манкузо на Ндрагета.

Повече от 50 бивши членове на мафията се съгласиха да сътрудничат на процеса, сред които и племенникът на Луиджи Манкузо, Емануеле.

Техните показания хвърлят светлина върху вътрешното функциониране на една от най-мощните групировки в Италия. Съдебният процес разкри, че членовете на Ндрангета са укривали оръжия в гробищни параклиси, използвали са линейки за транспортиране на наркотици и са пренасочвали обществените водоснабдявания за отглеждане на марихуана.

Онези, които се противопоставиха на организираната престъпна група, бяха изправени пред мрачни последици, включително намиране на мъртви кученца и кози глави, оставени пред къщите им, подпалени коли и вандалски витрини.

„Този първи кръг от присъди показва колко предизвикателство е да се бориш с „Ндрангета“ поради нейните политически, икономически и финансови връзки“, каза Антонио Никасо, писател и експерт по организираната престъпност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети