След израелския удар: Болница Ал- Шифа е превърната в зона на смъртта

DenNews.bg
19.11.2023
размер на текста:

 Световната здравна организация (СЗО) описа болницата Aл-Шифа в град Газа като "зона на смъртта" след посещение в комплекса.

Съвместен екип на ООН, ръководен от СЗО, оцени болницата в продължение на един час след нейната окупация и евакуация от израелските военни.

Екипът каза, че е видял следи от обстрел и стрелба и е забелязал масов гроб на входа на болницата.

Казаха им, че съдържа останките на 80 души.

След евакуация, за която директорът на болницата каза, че е била наредена от израелската армия, но която армията каза, че е поискана от директора, 300 критично болни пациенти остават в ал-Шифа - бившата най-голямата и най-модерна болница в Газа.

СЗО заяви, че се опитва да организира спешна евакуация на останалите пациенти и персонал в други съоръжения в Газа и многократно призовава за прекратяване на огъня.

Междувременно Белият дом отговори на доклад във Washington Post, в който се казва, че Израел, Хамас и САЩ са на прага на сделка, която предвижда освобождаването на жените и децата, заловени от Хамас на 7 октомври в замяна на пет ден пауза.

Говорител на Белия дом каза, че все още не е постигнато такова споразумение, но се работи усилено, за да бъде договорено.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изключи пълно прекратяване на огъня с Хамас и каза, че ще обмисли само временно примирие в замяна на връщането на заложниците, отвлечени от групировката.

Стотици хора, включително някои пациенти, напуснаха ал-Шифа в събота. Някои медицински служители казаха, че им е казано да напуснат, но Израел оспорва това.

Журналист от болницата ал-Шифа каза пред BBC, че са останали само „пациенти, които не могат да се движат, и много малък брой лекари“.

„Вдигнахме ръце и носим бели знамена“, каза Хадер, журналист, който е бил в ал-Шифа, пред BBC.

"Снощи беше много тежко. Звуците от експлозии и стрелба бяха ужасяващи. Булдозерите направиха огромни дупки в двора на болницата и отнесоха някои сгради."

По-рано управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че 120 пациенти остават в болницата, както и неуточнен брой недоносени бебета.

Израелската армия отрече да е наредил евакуацията на ал-Шифа и заяви, че е приела искането на директора на болницата тези, които искат да напуснат, да се евакуират по "сигурен маршрут".

„В нито един момент Израелската армия не нареди евакуацията на пациенти или медицински екипи и всъщност предложи всяко искане за медицинска евакуация да бъде улеснено от IDF“, се казва в изявление.

Д-р Рамез Радуан, лекар, който каза, че му е било наредено да напусне ал-Шифа от израелските власти, описа ситуацията в болницата като „жалка“, казвайки, че няма болкоуспокояващи или антибиотици и някои пациенти имат „червеи, излизащи от раните“. .

Израелските военни нахлуха в болницата през последните дни като част от това, което описват като „целенасочена операция срещу Хамас“, но все още не са предоставили съществени доказателства, че групата е извършила голяма операция в тунели под медицинския комплекс.

Израелската армия казва, че нейните войски са открили оръжия, включително автомати Калашников, когато са вдигнали обекта ал-Шифа миналата седмица
Отделно здравните служители на Хамас казаха, че две експлозии в Джабалия в северната част на Газа заедно са убили 80 души.

Израел каза пред BBC, че не може да потвърди, че е ударил училище на ООН, превърнато в приют, но разследва.

BBC Verify разполага с геолокализирани кадри до училището al-Fakhoura в Джабалия, които показват много хора - включително жени и деца - с тежки наранявания или лежащи неподвижни на пода в различни части на сградата.

На кадрите се виждат повече от 20 такива жертви и около половината от тях се виждат в една конкретна стая на приземния етаж, която също показва признаци на значителни щети.

Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), Филип Лазарини, каза, че е видял "ужасяващи изображения и кадри на множество убити и ранени хора" в едно от училищата на неговата агенция, "приютяващо хиляди разселени".

„Тези атаки не могат да станат ежедневие, те трябва да спрат“, каза той.

На друго място управляваното от Хамас министерство на здравеопазването каза, че повече от 30 души от едно и също семейство са били убити на друго място в Джабалия, което също каза, че е от израелски удар.

Израелските отбранителни сили нямаха незабавен коментар по доклада, но казаха, че разширяват операциите си в Газа, включително в Джабалия, срещу Хамас.

Израелската армия каза на палестинците в Северна Газа да напуснат за собствената си безопасност и сега започна да казва на хората в южния град Хан Юнис, където се намират много хиляди хора, избягали от Северна Газа, че те също трябва да напуснат.

Израел твърди, че целта е да унищожи Хамас след атаката срещу Израел на 7 октомври, при която 1200 души бяха убити и повече от 240 взети за заложници.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че броят на жертвите в Газа е достигнал 12 300. Има опасения, че още над 2000 са затрупани под развалините.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети