Под натиска на САЩ: Израел обеща да пропуска камиони с гориво

DenNews.bg
18.11.2023
размер на текста:

Камион с гориво чака от египетската страна на пропускателния пункт Рафа. Снимка: BBC

Израел обяви, че ще позволи на два камиона с гориво на ден да влизат в ивицата Газа след натиск за това от страна на САЩ.

Служител на Държавния департамент на САЩ казва, че около 140 000 литра гориво ще бъдат разрешени на всеки два дни.

Повечето от тях са предназначени за камиони, доставящи помощ, както и за подкрепа на ООН в осигуряването на вода и канализация, каза служителят.

Останалата част е за мобилни телефонни и интернет услуги, които бяха прекъснати поради липса на гориво.

В петък компанията, която осигурява комуникациите на Газа, каза, че услугите й се връщат, след като са получили малко гориво чрез Unrwa, агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Американският служител каза, че Вашингтон е оказал значителен натиск върху Израел да прокара това споразумение за гориво.

Сделката беше договорена по принцип преди седмици, добави служителят, но беше забавена от Израел по две причини. Израелски служители казаха на САЩ, че горивото всъщност не е свършило в южната част на Газа, и те също искаха да изчакат и да видят дали първо могат да договорят сделка за заложници.

Байдън е изправен пред вътрешно недоволство относно кампанията на Израел за Газа
Ръководителят на Unrwa предупреди в четвъртък, че може да се наложи агенцията да спре всичките си дейности поради липсата на гориво.

В последния си доклад за ситуацията агенцията заяви, че се нуждае от "160 000 литра гориво всеки ден за основни хуманитарни операции" - повече от двойно повече от договореното.

По-рано израелски служител каза, че новите количества гориво ще бъдат доставени през ГКПП Рафах до цивилното население в южната част на Ивицата Газа чрез ООН, при условие че не достигнат до Хамас.

Израелският служител каза, че горивото ще осигури "минимална" подкрепа за водоснабдяването, канализацията и канализационните системи, за да се предотврати избухването на епидемии, които могат да се разпространят в района.

Международните организации многократно са изразявали сериозна загриженост относно хуманитарната ситуация в ивицата Газа.

Световната здравна организация (СЗО) по-рано предупреди за „тревожни тенденции“ в разпространението на болести в Газа, където липсата на гориво и израелските бомбардировки сериозно нарушиха здравната система и санитарните съоръжения.

В петък Ричард Пипъркорн, представител на СЗО в палестинските територии, каза, че са регистрирани повече от 70 000 случая на остри респираторни инфекции и над 44 000 случая на диария, според Ройтерс - цифри значително по-високи от очакваното.


Горивото е необходимо в Газа за работата на инсталацията за обезсоляване на анклава, за осигуряване на електричество на домове и болници, както и за санитарна, транспортна и комуникационна инфраструктура.

Също така е от решаващо значение за доставката на помощ на територията.

Израел блокира влизането на гориво в Газа с аргумента, че може да бъде откраднато от Хамас и използвано за военни цели.

Преди последната война Израел осигуряваше по-голямата част от електроенергията в Газа, а част от нея беше произведена от единствената електроцентрала на анклава, която вече не функционира.

Днес в южната част на Газа директорът на болницата Насър в Хан Юнис каза, че е получила телата на 26 души и други 23 със сериозни наранявания след въздушен удар по жилищна сграда в град Хамад.

Израелските военни все още не са коментирали доклада.

Междувременно Червеният полумесец съобщи, че най-малко петима палестинци са били убити при израелски въздушен удар срещу сграда в бежанския лагер Балата в град Наблус на Западния бряг.

Израелската армия каза, че проверява докладите.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на Израел да предприеме "спешни" действия за "деескалация на напрежението на Западния бряг, включително чрез изправяне на нарастващите нива на екстремистко насилие от заселници".

Ударът беше извършен ден след като израелската армия заяви, че е убила най-малко седем бойци в две отделни конфронтации на Западния бряг.

Последната обсада и военна операция на Израел започна след бруталната атака на Хамас от 7 октомври, когато групата - която е забранена като терористична организация от Обединеното кралство, САЩ и други сили - уби около 1200 души и взе повече от 230 души за заложници, според израелските власти .

Най-малко 12 000 души са били убити на територията, откакто Израел започна своите ответни удари, според управляваното от Хамас здравно министерство в палестинския анклав.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети