Екип на BBC влезе в болница Ал Шифа, ескортиран от израелски военни

Dennews.bg
16.11.2023
размер на текста:

Екип на Би Би Си и още един телевизионен екип са първите журналисти, поканени от Израелските отбранителни сили да видят какво твърди Израел, че е открил на чмястото. Ето и пълният репортаж, публикуван днес:

Качваме се в болничния комплекс Al-Shifa в тъмнината през пропаднала стена в периметъра - пробита с брониран булдозер във вторник, за да позволи по-безопасен достъп на израелските сили.

BBC и още един телевизионен екип бяха първите журналисти, поканени от Израелските отбранителни сили (IDF) да видят какво Израел твърди, че е открил на мястото.

Всяко допълнително осветление тук е рисковано, така че ние си проправяме път през комплекса, следвайки тежко въоръжените войски, изпратени да ни ескортират - заобикаляйки импровизирани палатки, отломки и спящи хора.

Лекарите в болницата казват, че работят без ток, храна или вода в продължение на дни - и че в резултат на това са починали критично болни пациенти, включително новородени бебета. Хората, разселени от боевете в Газа, са се приютили в болничния комплекс.

Но Израел твърди, че Хамас управлява и мрежа от подземни тунели, включително под болницата Ал-Шифа.

Маскираните специални части ни водят в сградата върху отломки и счупени стъкла- знак колко напрегната е ситуацията тук. Нашето присъствие, само ден след като Израел пое контрола над болницата, говори много за мотивацията на Израел да покаже на света защо е тук.

В ярко осветените коридори на отделението за ядрено-магнитен резонанс подполковник Джонатан Конрикъс ни показва три малки скривалища с автомати Калашников, боеприпаси и бронирани жилетки - той казва, че са намерили общо около 15 пистолета, заедно с няколко гранати.

Подполковник Конрикус също ни показва някои военни книжки и брошури, както и карта, която според него е маркирана с потенциални маршрути за влизане и излизане от болницата.

Това, което ни казва, казва той, е, че Хамас използва болници за военни цели.

„Открихме много компютри и друго оборудване, което наистина би могло да хвърли светлина върху настоящата ситуация, надяваме се и по отношение на заложниците.“

Лаптопите, казва той, съдържат снимки и видеозаписи на заложници, взети след отвличането им в Газа. Има и наскоро публикувани кадри, споделени от израелската полиция, от техните разпити на бойци на Хамас, арестувани след атаките през октомври. На BBC не беше показано какво има на лаптопите.

Това, каза подполковник Конрикус, предполага, че Хамас е бил тук „през последните няколко дни“.

„В края на краищата това е само върхът на айсберга“, каза той. „Хамас не са тук, защото видяха, че идваме. Вероятно това е, което са били принудени да оставят. Нашата оценка е, че има много повече.“
Израелската армия прекара седмици в битка до портите на болницата. По улиците наоколо през последните няколко дни станаха едни от най-ожесточените боеве в Газа.

Нашето посещение беше строго контролирано; имахме много ограничено време на място и не успяхме да говорим с лекари или пациенти там.

Нашето пътуване до Газа, в бронетранспортьор, плътно изолиран от тъмнината навън, проследи пътя на първите големи сухопътни нахлувания на Израел в Газа преди седмици.

На екраните във военното превозно средство земеделската земя бавно се превърна в изкривени улици, осеяни с големи парчета отломки, и размазаните очертания на разрушени сгради.

Точно на юг от град Газа спряхме, за да сменим превозното средство, изкачвайки се на вълнообразни могили от усукан метал и големи парчета от развалини и бетон.

Малки групи войници, приклекнали над малки лагерни огньове, приготвяха импровизирана вечеря до редиците танкове. — Това е тайна рецепта — намигна единият.

Над тях сгради се бяха срутили в странни форми. Ролетната метална врата на една витрина висеше тясно, наполовина отворена.

Звездата на Давид беше надраскана на стената с червена боя; вътре някой беше написал "IDF", а над него думите: "Никога повече".
Атаките от 7 октомври промениха изчисленията на Израел в конфликта му с Хамас. Тя се зарече да сложи край на годините на неспокойно противопоставяне, като унищожи както военната, така и политическата мощ на Хамас, определена за терористична организация от Обединеното кралство, САЩ и други.

Това означава да отидете в сърцето на град Газа, включително в Ал-Шифа.

 

Израелските сили все още търсят тунелите под болницата, за които смятат, че бойците на Хамас може да са се изтеглили, вероятно с някои от заложниците.

Тази сграда се превърна в централен фокус на войната на Израел, описана като ключов команден център, дори потенциално „туптящото сърце“ на операциите на Хамас.

След почти 24 часа охрана и претърсване на болницата Израел заяви, че е открил оръжия и друго оборудване, което може да помогне за предоставянето на информация както за бойците на Хамас, така и за заложниците. Но няма ръце нито върху едното, нито за другото.

Излизаме от болницата и тътнем по широкия булевард, който води до крайбрежния път на Газа. Град Газа сега се управлява от танкове. Призрачните алеи изглеждат на места като земетръсна зона, толкова са тежки разрушенията.

Ясно е какво е било необходимо на Израел да получи контрол над тези улици.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети