1075 спецоперации са проведени през октомври срещу трафика на мигранти и наркотици

DenNews.bg
15.11.2023
размер на текста:

 816 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 216 досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани в периода 1-31 октомври 2023 г. Това показва поредният ежемесечен анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления.

През месец октомври са проведени 515 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 560 - срещу престъпленията, свързани с наркотици. Задържани са 1103 човека - незаконно пребиваващи граждани на трети страни, от които най-много в София и Стара Загора.

Сред характерните случаи е специализирана полицейска операция, проведена на 3 октомври на територията на столицата със съдействието на Европол, при която бе неутрализирана организирана престъпна група за превеждане през границата на чужденци и подпомагане да пребивават или преминат през страната. Иззети са над 10 000 евро, документи, съотносими към престъпната дейност, включително договори за наем и за покупко-продажба на автомобили.

За престъпления, свързани с производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотици, са задържани 904 души и са разкрити 10 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества.

За периода 1-31 октомври 2023 г. има 298 влезли в сила съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 246 съдебни акта за престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК - незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети