Израелската армия обяви, че е поела отново контрола над всички общности около Газа

DenNews.bg
09.10.2023
размер на текста:

 Не се водят битки между войските на Израелските отбранителни сили и Хамас в Израел и IDF отново пое контрола над всички общности около ивицата Газа, каза говорителят  контраадмирал Даниел Хагари пред репортери в понеделник сутринта.

Съобщението идва повече от 48 часа след като Хамас предприе изненадваща атака с хиляди ракети и изпрати бойци през границата в нахлуване, каквото Израел не е виждал от войната за независимост през 1948 г.

Видеоклипове и изображения в социалните медии показват срутени джамии и жилищни сгради в Газа, където броят на жертвите на територията нарасна до най-малко 436 души в понеделник.

Израелските отбранителни сили (IDF) съобщиха днес, че са атакували 500 цели на Хамас и Палестинския ислямски джихад през нощта.

Палестинското вътрешно министерство каза, че повечето цели са били „кули, жилищни сгради, граждански и обслужващи съоръжения и много джамии“.

Удари по джамии и домове: IDF заяви в понеделник, че два оперативни актива на Хамас са били поразени в джамия в Газа. Твърди се, че израелските отбранителни сили са ударили още седем командни центъра на Хамас, команден център на Ислямски джихад и множество многоетажни сгради, включително дома на секретаря на Хамас Рухи Маштаа.

Хамас отрече сградите, които са били набелязани, да са били използвани от въоръжените групировки, като каза, че жилищните домове са били атакувани без предупреждение.

Хиляди разселени: Агенцията на ООН за подпомагане и работа (UNRWA) каза, че близо 74 000 души в Газа са били разселени и са намерили подслон в училищата си. Тези числа "вероятно ще се увеличат, тъй като тежкият обстрел и въздушните удари продължават, включително срещу цивилни райони", се казва в съобщението.

Агенцията каза, че едно училище, приютяващо хора, е било директно ударено.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети