Правителственият „Еърбъс“ кацна на летище София с втората група евакуирани от Израел българи

DenNews.bg
08.10.2023
размер на текста:


Правителственият Еърбъс, изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, кацна на летище София, информира БНТ.

Самолетът излетя от София към Тел Авив в 6.00 часа тази сутрин, веднага след като бе получено разрешение от израелските власти.

На борда му се качиха над 90 наши сънародници. Сред тях са 56 пътници, които прекараха нощта на летище Бен Гурион, след като нискотарифна авиокомпания отмени полета си заради нападението на "Хамас". Другите пътници са също български туристи, поискали да бъдат евакуирани от Израел.

На правителствения ВИП всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и заместник-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

 

От МВнР съобщиха по-рано , че Габриел е разтоваряла с израелския си колега и с посланика ни в Израел, за да бъде подсигурено безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

"Живея в Израел от 15 години и такова нещо не съм виждала. Беше страшно", сподели Дария Димитрова, която е една от евакуираните българи от Израел.

"Има още българи, които не успяха да се евакуират, надявам се правителството да изпрати поне още един самолет", допълни Дария Димитрова.

Вицепремиерът Мария Габриел поздрави с "Добре дошли" сънародниците ни. Тя съобщи, че е свикан кризисен щаб след началото на конфликта в Израел.

"Имаме организационна готовност да изпратим още един полет до Израел. До момента имаме евакуирани 92-ма българи и 1 хърватин", каза Мария Габриел.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети