Патриарх Кирил скоро ще назначи нови свещеници в Руската църква в София

DenNews.bg
05.10.2023
размер на текста:

 Руският патриарх Кирил е изразил намерение в скоро време да назначи нови свешеници в Рускатат църква в София. Това става ясно от прессъобщение на сайта на Руската патриаршия. Ето какво гласи пълният текст:
Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), както и на секретаря и служителя на подворието, извършено на 21 септември 2023 г. под предлог „заплаха за държавната сигурност“, дейността на подворието е временно преустановена, а храмът – затворен. През следващите дни много православни християни дойдоха да се помолят пред заключените врати на руската църква, жители на българската столица оставиха цветя и бележки на улицата до светинята и протестираха срещу полицейските действия на българските власти.

В обръщение към Негово Светейшество Московския и на цяла Рус патриарх Кирил Негово Светейшество Българският и Софийски митрополит Неофит изрази загриженост от спирането на богослужебния живот в църквата "Св. Николай" в София.

В отговорно писмо предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри. Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на подворието на Руската православна църква, подчертавайки постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския патриарх в Москва. Патриаршески престол в служба в полза на двете църкви и осигуряване на постоянна подкрепа за дейността на българското църковно подворие в Москва.

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храм „Св. Николай“, изразявайки съчувствие към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на Св. Серафим, Богучарски архиепископ, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че пълната отговорност за спирането на дейността на подворието е на тези, които са взели решението да депортират неговия настоятел и служители.

Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. В писмото се съдържа и молба за съдействие на духовника за предстоящата уредба в София.

В заключение на посланието си Негово Светейшество Московският и на цяла Рус патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети