Криза за жилища под наем във Великобритания, по 25 чакат на опашка за едно

DenNews.bg
05.10.2023
размер на текста:

 Средният брой на наематели, които искат да огледат имот под наем във Великобритания, се е удължила от 20 на 25 за пет месеца, показват данни на Rightmove.

През 2019 г. обикновено имаше шест заявки по телефона или имейл за разглеждане на всяко място. Това се е повишило до 20 до тази пролет, а след пет месеца е 25.

Агентите описаха несъответствието между търсене и предлагане като "просто лудост".

Това идва след като средният рекламиран наем за нов наем извън Лондон се повиши до рекордните £1278 на месец.

Порталът за имоти Rightmove каза, че тези цени са се повишили с 10% от юли до септември в сравнение със същия период на миналата година.

Средните рекламирани наеми на нови жилища под наем в Лондон също се повишиха до £2627 на месец, с 12,1% повече от година по-рано, се казва в съобщението.


Риа Лайтмър, мениджър по отдаването под наем в Clarkes в Борнмът, каза: „Разликата между голямото търсене и сериозния недостиг на наемни наличности в момента е просто ненормална.

„Получаваме нарастващи запитвания за всеки имот за наемане от бъдещи наематели, като дори се образуват и опашки от наематели, които пристигат за открити огледи и мнозинството остават разочаровани, тъй като просто няма достатъчно имоти на пазара, за да отговорят на търсенето.“

BBC разкри данните, поръчани от Rightmove по-рано през годината, които разкриха интензивността на конкуренцията в сектора.

Търсенето от страна на бъдещите наематели скочи, тъй като студентите се завърнаха след Covid и високите лихви по ипотечните кредити превърнаха собствеността върху жилище в по-далечна перспектива.

По-високите разходи за ипотеки, данъчните промени и други реформи в сектора също накараха някои наемодатели да продадат или да изберат да не разширяват портфолиото си от имоти.

Rightmove предположи, че има признаци, че броят на наличните жилища под наем започва да се увеличава отново, но каза, че ще отнеме много време, за да се коригира дисбалансът.

„По-честна сделка“
През май правителството потвърди, че планира да забрани изгонванията без вина в Англия, обещавайки „по-справедлива сделка за наемателите“. Но група благотворителни организации и активисти заявиха, че оттогава има бавен напредък.

На конференцията на Консервативната партия министърът на жилищното строителство Рейчъл Маклийн каза, че правителството се е ангажирало с промяната на закона и се надява скоро да постигне напредък в парламента.

По време на извънредна среща тя каза, че правителството иска да направи правилното нещо за наемателите, които не всички са „лоши хора“, които пушат трева или са в банди.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети