САЩ отхвърлят твърдението на Путин, че Западът е организирал антиеврейска тълпа на летището в Махачкала

DenNews.bg
31.10.2023
размер на текста:

 САЩ отхвърлиха като "абсурдни" твърденията на Русия, че антиизраелски бунт на летище в Дагестан в неделя е бил организиран от Украйна и Запада.

В предавана по телевизията в понеделник среща руският президент Владимир Путин каза, че инцидентът е част от опит за разпространение на "хаос" в Русия.

Стотици щурмуваха летището в столицата на Дегестан Махачкала преди пристигането на полет от Тел Авив.

Мнозина развяваха палестински знамена и скандираха антисемитски лозунги.

Дагестан, съставна република на Русия, има мнозинство от мюсюлманско население и се смята, че инцидентът е предизвикан от гнева заради конфликта в Газа.

Силите за сигурност в крайна сметка овладяха ситуацията и повече от 60 души бяха арестувани, според местните власти.

„Събитията в Махачкала снощи бяха предизвикани чрез социалните мрежи, не на последно място от Украйна, от ръцете на агенти на западни специални служби“, каза Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

„Кой организира смъртоносния хаос и кой има полза от него днес, според мен вече стана ясно.

„Настоящите управляващи елити на САЩ и техните сателити са основните облагодетелствани от световната нестабилност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "на фона на телевизионни кадри, показващи ужасите на случващото се в ивицата Газа - смъртта на хора, деца, старци - е много лесно за враговете да се възползват и да провокират ситуацията ".

Губернаторът на Дагестан Сергей Меликов също каза, че бунтовете са били подстрекавани „от територията на Украйна от предатели“, използвайки канал в Telegram, наречен Morning Dagestan.

Morning Dagestan е ислямистки канал, който се противопоставя на руския контрол над региона и е свързан с Иля Пономарев, бивш руски депутат, който избяга в Украйна през 2016 г. и получи украинско гражданство.

В неделя каналът публикува подробности за полет, пристигащ в Махачкала от Тел Авив, и каза на своите последователи да се „срещнат с неочакваните посетители“.

След коментарите на г-н Меликов каналът публикува изявление, в което се казва, че няма връзка с г-н Пономарев или Украйна. Г-н Пономарев каза, че е спрял да подкрепя канала миналата година, въпреки че собствените му изявления през последните месеци противоречат на това твърдение.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди бунта на летището.


Попитан за твърденията на Русия на брифинг в Белия дом, Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, ги определи като "класическа руска реторика".

„Когато нещо се обърка във вашата страна, вие обвинявате някой друг“, каза той.

"Западът няма нищо общо с това. Това е просто омраза, фанатизъм и сплашване, чисто и просто."

Той също така каза, че сравненията между кадри от летището и погромите от края на 19-ти и началото на 20-ти век са "уместни".

Видео, разпространено широко в социалните медии, показва голяма тълпа от хора, които нахлуват през летището, отварят врати и се изливат на пистата.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети