Пропалестински демонстранти атакуваха летище в търсене на пътници от полет от Израел

DenNews.bg
30.10.2023
размер на текста:

Израел призова Русия да защити "всички свои граждани и всички евреи", след като голяма тълпа, някои от които крещяха антисемитски лозунги, нахлу на летище в Дагестан.

Видеозаписи в социалните медии показват гневна тълпа, която тича през летището в Махачкала, според съобщенията търсейки хора, пристигащи от Тел Авив.

Част от тълпата изтича на пистата и заобиколи самолетите там.

Руската авиационна агенция Росавиация каза, че по-късно силите за сигурност са овладяли ситуацията.

Властите затвориха летището и то ще остане затворено до вторник, казват от Росавиация.

Шестдесет предполагаеми участници в атаката са арестувани, съобщиха руските информационни агенции, позовавайки се на местното вътрешно министерство.

Видеоклипове показват стотици хора, които нахлуват в терминала на летището, като някои развяват палестински знамена.

Местните медии съобщиха, че някои демонстранти са спирали коли пред летището в Махачкала, настоявайки да видят документи, в хаотично търсене на израелски паспорти.

Двадесет души са ранени, включително някои полицаи, съобщи здравното министерство на републиката. Някои са с тежки наранявания, а двама са в критично състояние.

Дагестан е предимно мюсюлманска руска република в Северен Кавказ, дом на около 3,1 милиона души на западния край на Каспийско море. Неговото правителство съобщи, че е образувано наказателно дело за граждански безредици.

Кабинетът на израелския премиер заяви, че Русия трябва да действа решително срещу подбуждането към насилие срещу евреи и израелци.

Говорителят на президента на САЩ Адриен Уотсън каза в туит, че „Съединените щати решително осъждат антисемитските протести в Дагестан“.

„САЩ недвусмислено застават зад цялата еврейска общност, когато сме свидетели на световен скок на антисемитизма. Никога няма извинение или оправдание за антисемитизма“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Правителството на Дагестан изрази подкрепа за Газа, но призова гражданите да запазят спокойствие и да не участват в подобни протести. В международен план имаше широко разпространени протести срещу бомбардировките на Газа от Израел.

Губернаторът на Дагестан Сергей Меликов осъди мафиотското нахлуване на летището в публикация в услугата за съобщения Telegram.

„Няма чест да обиждаме непознати, да претърсваме джобовете им и да търсим паспортите им!“ той написа. Той осъди "нападенията срещу жени с деца".

Действията на тълпата, каза той, са "удар в гърба" за дагестанските патриоти, включително тези, които се бият в Украйна в руските въоръжени сили.

"Случилото се на нашето летище е възмутително и трябва да получи съответната оценка от правоприлагащите органи. Това ще бъде направено", написа той.

Министерството на външните работи на Израел каза, че израелският посланик в Москва работи с руските власти, като добави, че Израел "гледа сериозно на опитите да се навреди на израелски граждани и евреи навсякъде".

„Израел очаква руските правоприлагащи органи да защитят всички израелски граждани и евреи, каквито и да са те, и да предприемат решителни действия срещу бунтовниците и срещу необузданото подстрекателство, насочено към евреи и израелци“, се казва в изявлението на министерството.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети