Измамници искат пари с имейли от институции по "разследване" за детска порнография

DenNews.bg
25.10.2023
размер на текста:

Международно оперативно сътрудничество към МВР предупреждава за разпространението на измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции

 Информацията за разпространението на такива фалшиви имейли е получена в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ по канала на Европол. Измамните съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях. Много от получателите на тези имейли, разпознали измамата, са уведомили официалните си национални власти или Европол. Белгийските власти са започнали официално разследване, за което информират и различни новинарски канали.

С цел повишаване на информираността и бдителността за подобни измами, Европол е разработил клип с превантивен характер.

От ДМОС прилагат копия от последните две измамни съобщения, получени в България, и напомнят, че както в МВР, така и в европейските правоохранителни институции нямат практика за информиране на гражданите по електронните пощи. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети