Прокуратурата окончателно: Любомир Милчев-Денди не е бил убит, сам е паднал фатално

DenNews.bg
16.10.2023
размер на текста:

След проведено обективно, всестранно и пълно разследване по случая относно смъртта на Любомир Милчев-Денди., с постановление от 16.05.2023 г. Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство по делото, като прие, че не е налице извършено престъпление спрямо живота и здравето на пострадалия, а телесното увреждане, довело до фаталния изход, не е резултат от виновно поведение на друго лице.

Досъдебното производство беше образувано на 18.02.2022 г. и първоначално се водеше за опит за убийство: https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/56597-pod-rakovodstvoto-i-nadzora-na-sofiyska-gradska-prokuratura-se-razsledva-opitat-

Смъртта на пострадалия настъпва в хода на разследването на 27.03.2022 г., което наложи провеждането на допълнително съдебно-медицинско изследване. Установено е, че смъртта на Любомир Милчев е резултат на тежка черепно-мозъчна травма в тилната част на главата, която се е усложнила с развитието на възпаление на белите дробове и генерализирана бактериална инфекция. Относно механизма на причиняване на телесното увреждане вещите лица и по двете експертизи са категорични, че същото се дължи на падане назад от собствен ръст и последващ контакт на тилната част на главата с твърд прилежащ терен. Липсват други наранявания, които да са породени от различен механизъм, не се установяват следи от борба или наранявания от типа „защитни“.

В хода на разследването бяха проведени всички обективно възможни и необходими действия по събиране и проверка на доказателства и бяха подложени на анализ всички версии. Доказателства за умишлено умъртвяване на Л. М., за причиняване на смъртта му по непредпазливост или за друго престъпление срещу личността и здравето му не бяха събрани, поради което наказателното производство беше прекратено.

С определение от 13.06.2023 г. Софийски градски съд потвърди постановлението на СГП за прекратяване на наказателното производство като намери, че същото е правилно и законосъобразно. Съдът прие, че основателно по делото няма повдигнато обвинение, тъй като не са събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК по отношение на когото и да е. Прие и че събраните по делото доказателства не сочат да е извършено нападение спрямо личността на пострадалия Л. М., което да се подведе към състава на чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 НК или друг състав на престъпление срещу личността и здравето на пострадалия.

 На 17 февруари миналата година Денди бе намерен в безсъзнание в апартамента си. Предположенията бяха, че е бил пребит и полицията разследва опит за убийство. По-късно се появи и версията, че е паднал и се е наранил. Оттогава той бе в болница "Св. Анна" в кома и лекарите не даваха големи надежди за живота му. След два дни той почина.

 

Денди е роден в град Дупница. Семейството му се премества в Перник (където отраства), после в София.

През 1988 г. завършва специалностите „Културология“ и „Българска филология“ в Софийския университет „Климент Охридски“. По време на докторантура специализира в Хайделбергския университет и университета в Бохум, Германия.Бил е главен редактор на културно–информационния справочник за София „Градът“.

Автор е на над 15 книги. Първата му книга е сборникът с разкази „Проглеждането на гледката“. През 1996 г. е водещ в предаването „Семеен албум“ на „Кодак“ по БНТ. През 2000 г. издава втората си книга – „Далматинецътъ Марципанъ“.

През 2004 г. организира бала на фондация „Българско национално наследство“.

Води рубрики – както модни, така и светски, за български издания. Заради своята популярност участва в редица предавания – „Сблъсък“, „Искрено и лично“, „Вот на доверие“ и други.

През 2006 г. участва в предаването „Вип Брадър“; отново влиза в него и се класира на 3-то място през 2013 г. Участва в реалити-шоуто „Звездни стажанти“ през 2015 г.

След нанесен му побой през февруари 2022 година е с опасност за живота и поставен в медикаментозна кома.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети