Бившият премиер на Словакия Роберт Фицо спечели изборите

DenNews.bg
01.10.2023
размер на текста:

 Популистка промосковска партия, водена от бившия премиер Роберт Фицо, спечели парламентарните избори в Словакия, след окончателното преброяване на гласовете, информира Би Би Си.

Партия Смер- Социална демокрация имаше ясна преднина с почти 24% от гласовете, въпреки че екзитполовете предполагаха победа на либерална центристка партия.

Смер обеща незабавно прекратяване на военната подкрепа за Украйна.

 Фицо беше принуден да се оттегли от премиерския пост след убийството на разследващия журналист Ян Куциак през 2018 г.

Очаква се той да започне коалиционни преговори за съставяне на следващото правителство.

Либералната партия Прогресивна Словакия, за която екзитполовете сочат, че е спечелила изборите, получи около 17%.

Проевропейската партия "Хлас", която може да реши кой ще състави следващото правителство, е трета с 15%.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени своите възможности за бъдещи коалиции.

„Разпределението на местата утвърждава "Глас" като партия, без която не може да бъде съставена нормално функционираща правителствена коалиция“, каза  Пелегрини.

 Фицо може да се присъедини към "Глас", който се отдели от "Посока" през 2020 г., и националистическата Словашка национална партия, която спечели 5%.

В новия парламент може да има до 10 партии от либертарианци до крайнодесни, което може да направи коалиционния процес дълъг и сложен.

„Ако Смер влезе в правителството, ние няма да изпратим нито един патрон боеприпаси в Украйна“, каза наскоро Фицо пред поддръжници.

Заплахата предизвика безпокойство сред членовете на Европейския съюз и НАТО, като същевременно спечели подкрепа в социалните медии сред словаците, които традиционно имат топли чувства към Москва.

Бившият премиер популист обеща да намали подкрепата за Украйна

Словакия е лоялен и твърд съюзник на Киев, доставяйки ракети земя-въздух и хеликоптери и дори дарявайки целия си флот от пенсионирани изтребители МиГ-29

Прогресивна Словакия предлага визия за „отворено, толерантно, космополитно общество“ и се застъпва за следване на либерална линия в рамките на Европейския съюз по въпроси като зелени политики и права на LGBTQ+.

Смер отхвърля тази визия като "либерален фашизъм", като вместо това води кампания за стабилност, ред и социална сигурност. Фицо каза също, че е загрижен за нарастването на броя на мигрантите, отиващи към Западна Европа през Словакия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети