Путин прекратява огъня за Бъдни вечер и Рождество Христово по Юлиянския календар

DenNews.bg
05.01.2023
размер на текста:

 Президентът на Русия Владимир Путин възложи да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на военните действия от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, съобщи пресслужбата на Кремъл, позовавайки се на инструкциите на държавния глава, предава ТАСС.

"Предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, възлагам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе режим на прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 часа на 6 януари тази година до 24:00 часа на 7 януари тази година", се казва в текста на документа, предоставен от пресслужбата.

"Въз основа на факта, че голям брой граждани, изповядващи православието, живеят в районите на военните действия, ние призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да даде възможност на хората да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер, както и в деня на празника Рождество Христово", се казва още в инструкцията.

По-рано в четвъртък патриархът на Москва и цяла Русия Кирил се обърна към страните, участващи в конфликта, като призова за прекратяване на огъня и коледно примирие в Украйна, както и в Донбас и другите "нови" (анексираните-бел.ред.) региони на Руската федерация, където се водят военни действия.

Православната църква по Юлиянския календар отбелязва Рождество Христово на 6 и 7 януари, като по този календар е и Украйна. Тази година обаче много от украинците се присъединиха към отбелязването на празника по Грегорианския календар на 24 и 25 декември.

Въпреки това утре и вдругиден ще бъдат отново празнични в Украйна. Вчера пресслужбата на Украинската православна църква (УПЦ) съобщи, че нейният глава митрополит Епифаний ще отслужи служба по случай Рождество Христово в катедралния храм "Успение Богородично" на Киево-Печорската лавра. Преди това в тази катедрала са служили само свещеници от Украинската православна църква, която се ръководи от Московската патриаршия. От УПЦ МП не уточняват дали службите в Успенския катедрален храм ще се провеждат редовно. Този храм днес премина във владение на украинската държава.

Киевско-Печорската лавра досега беше под юрисдикцията на Украинската православна църква (УПЦ, доскоро част от Московската патриаршия). След началото на руската инвазия се появиха информации, че свещениците от УПЦ МП подпомагат руските войски и извършват пропаганда на "руския свят".

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети