Как да различаваме видовете комбайни. Основни характеристики.

DenNews.bg
30.01.2023
размер на текста:

 комбайн

Пазарът на земеделска техника в годините става все по-богат и разнообразен. Към момента можете да откриете различни видове комбайни, от гледна точка на размери, кабина, производителност, мощност, оборудване и дори обем. Но знаете ли какви са техните силни и слаби страни и как да ги различавате?

В този материал експертите от Тайтън Машинъри България - официалният вносител на американския топ бранд агротехника Case IH, дават практически съвети за това как да го направите.
Разглеждайки сайтове за земеделска техника, като Titanmachinery.bg например, може да забележите голямо разнообразие от модели на малки и големи комбайни, в зависимост от тяхното приложение. Може да срещнете оферти за комбайни, специализирани в прибирането на зърно - пшеница, царевица, слънчоглед памук или пък на ориз, силаж, картофи, ягоди, малини, грозде, както и други селскостопански култури и растения.


Видове зърнокомбайни

 

Вече стана ясно, че видовете комбайни са много, но как най-общо можем да ги разделим по видове? Този тип техника бива:
- сламотръсна;
- роторна;
- хибридна.

 

Как да различим видовете комбайни?

 

В земеделието сламотръсните комбайни често са наричани конвенционални, а другите два типа - накратко - роторни. При хибридните комбайни може да видите барабан в овършаващата част и ротори, които заместват сламотръсите в сепариращата част.
Експертите от Тайтън Машинъри България припомнят, че независимо полево изследване, проведено от DLG, Германия, показва, че роторните зърнокомбайни постигат по-малко начупване на зърното в сравнение с хибридните комбайни.

Какво друго да имате предвид?

 

На всички им е ясно за какво служат зърнокомбайните - тези машини, посредством хедери, прибират реколтата от полето. Освен този всеизвестен факт има и нещо друго. По време на жътва на нивите се генерира и голямо количество странични продукти. Сламата е ценен ресурс, който гарантира допълнителна печалба за всеки фермер. Затова след жътва сеното, люцерната и сламата се балират. Балите служат за храна на животните във фермите. След изчистването на полето, фермерите отново подготвят почвата чрез обработки и чакат времето за сеитба. А след това, настъпвайки времето за жътва, всичко се повтаря отново.
Ако планирате покупка на зърнокомбайн пък имайте предвид и нещо друго - разхода на гориво особено в момента при непрекъснато вдигащите се цени на горивата.

 

Намерете своята машина

 

Не губете време в търсене. Вашата нова машина Ви очаква на Titanmachinery.bg. На сайта ще откриете голямо разнообразие от различни модели зърнокомбайни на американския производител Case IH.

 

Доверете се на машините-рекордьори. Потърсете ни сега

Оставете избора на зърнокомбайн на професионалистите! Потърсете Titan Machinery на кратък номер *4040

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети