ISW: Силите на Вагнер са изтощени, заменят ги с редовна руска армия

DenNews.bg
29.01.2023
размер на текста:

 Конвенционалните руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата Вагнер, за да поддържат офанзивата в Бахмут, след като офанзивата на групата Вагнер в Бахмут достигна кулминацията си с превземането на Соледар около 12 януари, смятат анализаторите от Института за изследване на войната.

 Конвенционалните руски части сега участват в боевете в Бахмут, за да съживят руската офанзива там. Бойни кадри, публикувани на 20 януари, показват, че руските въздушнодесантни сили действат около Бахмут, като кадрите показват руска BMD-4M – нишова механизирана техника.  Руски източник съобщи, че частите на Вагнер и руските военно-въздушни сили са провели съвместни операции в Бахмут на 27 декември. Руското министерство на отбраната все повече съобщава, че руските военно-въздушни сили действат в района на Бахмут от началото на януари 2023 г., което показва, че конвенционалните руски сили се увеличават и има вероятност да заменят тези на Вагнер.

Силите на групата Вагнер - особено затворниците - са дали голям брой жертви в Бахмут от есента на 2022 г. Съобщава се, че силите на групата Вагнер са претърпели повече от 4100 смъртни случая и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември край Бахмут. Украински официални лица твърдят, че руската офанзива срещу Бахмут не е достигнала кулминация. ISW по-рано оцени, че руската офанзива срещу Бахмут е била кулминационна. Продължаваме да оценяваме, че офанзивата на Вагнер е кулминирала, но сега оценяваме, че руснаците ангажират конвенционални части, за да продължат битката. Следователно по-големите руски усилия срещу Бахмут вероятно не са достигнали кулминацията си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети