Испанската полиция разби нелегална фабрика за цигари, в която са експлоатирани украински бежанци

Dennews.bg
23.01.2023
размер на текста:

 Полицията в Испания е разбила банда, която според тях е управлявала три незаконни тютюневи фабрики, в които украински бежанци са работили при лоши условия, информира BBC 

Операциите са проведени в три региона на Испания и 27 души са арестувани.

Предполага се, че бандата е пренасяла контрабандно големи количества тютюн, превърнат във фалшиви цигари.

Фабриките произвеждат повече от половин милион пакета цигари дневно, които се продават в Испания и в чужбина.

Полицията каза, че украинците, които са избягали от инвазията на Русия в страната им, живеят „натъпкани“ в сглобяеми убежища във фабриките.

Те работят дълги часове и не напускат, за да избегнат разкриването, тъй като някои са влезли в страната нелегално.

Междувременно шефовете на организацията се наслаждавали на "луксозен живот", като се предполага, че са прали пари за контрабандата си на тютюн.

Властите конфискуваха тютюневи изделия на стойност 37,5 млн. евро (41 млн. долара; 33 млн. британски лири), луксозни превозни средства, бижута и големи количества пари по време на акцията си. Претърсени са над 20 жилища, производствени сгради и магазини.

Първата нелегална фабрика беше открита в навес за пилета близо до Севиля на юг в края на 2021 г. - което накара властите да започнат две други операции, в източната област Валенсия и Ла Риоха на север.

Полицията каза, че бандата също така е диверсифицирала производството чрез разработване на големи плантации с марихуана.

Разследването е получило съдействие от Европейската полицейска агенция Европол.

Според ООН има близо осем милиона регистрирани украински бежанци в цяла Европа, избягали от инвазията на Русия през февруари 2022 г. Повече от 160 000 са регистрирани в Испания.

През ноември депутати от Европейския парламент съобщиха, че трудовата експлоатация на украинците нараства, като казаха, че неотложността на тяхното положение и езиковите бариери понякога принуждават бежанците да приемат неформална и нископлатена работа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети