Перу затвори Мачу Пикчу за неопределено време

Dennews.bg
22.01.2023
размер на текста:

Перу затвори известния си туристически обект Мачу Пикчу за неопределено време заради продължаващите протести срещу новия президент на страната.

Правителството каза, че е затворило мястото и пешеходната пътека на инките, водеща до него, за да защити туристите и гражданите.

Стотици хора, които бяха блокирани с часове в подножието на цитаделата на инките от 15-ти век, вече са спасени.

Насилствените протести, при които бяха убити десетки хора, започнаха, когато предишният лидер на Перу беше свален.

Железопътните услуги до Мачу Пикчу бяха спрени в четвъртък, след като някои влакови релси бяха повредени, както се твърди, от протестиращи.

Това остави 418 души блокирани на мястото, каза министърът на туризма Луис Фернандо Хелгеро на пресконференция в събота.

До събота вечерта обаче министерството на туризма обяви, че всички - 148 чужденци и 270 перуанци - са били безопасно евакуирани с влакове и автобуси.


Министерството на туризма публикува в Туитър снимки на блокираните посетители, отведени от Мачу Пикчу
Те не са първите посетители, блокирани в Мачу Пикчу поради граждански вълнения - миналия месец стотици туристи бяха изведени с хеликоптер, след като останаха там няколко дни.

Разположен високо на планина в Андите, Мачу Пикчу се смята за едно от новите седем чудеса на света. Той е изключително популярен сред туристите, като всяка година го посещават около милион души.

Някои посетители пристигат в Мачу Пикчу по пътеката на инките, която е известна многодневна екскурзия.

В изявление министерството на културата на Перу каза, че онези, които вече са закупили билети за сайта, ще могат да ги използват един месец след края на демонстрациите или ще получат възстановяване на парите.

Демонстрантите в Перу настояват за нови избори и призовават новия президент Дина Болуарте да се оттегли, което тя досега отказва да направи.

Те искат нейният левичарски предшественик Педро Кастило, който е в затвора и е изправен пред обвинения в бунт и заговор, да бъде освободен. Г-н Кастило отрича обвиненията и настоява, че все още е легитимният лидер на Перу.

Властите съобщиха в събота, че друг протестиращ е загинал след демонстрации в южния регион Пуно, където бяха опожарени полицейски участъци.

Най-малко 58 перуанци са били ранени при протестите, според доклад на омбудсмана на Перу.

При последните сблъсъци пътищата бяха блокирани и полицията използва сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни демонстранти в столицата Лима.

Европейският съюз осъди широко разпространеното насилие и това, което нарече "непропорционалната" употреба на сила от страна на полицията.

В изявление той призовава за "спешни стъпки за възстановяване на спокойствието".

Дина Болуарте: първата жена президент на Перу
Перу премина през години на политически сътресения, които достигнаха своя връх, когато Кастило беше арестуван миналия месец за опит да разпусне Конгреса.

Г-жа Болуарте се противопостави на призивите да се оттегли, включително на някои регионални управители, и по-рано тази седмица призова перуанците да гарантират, че протестите им са мирни.

Допълнителен репортаж от Тифани Вертхаймер

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети