Иззеха още секретни документи от дома на Джо Байдън

Dennews.bg
22.01.2023
размер на текста:

Разследващите от Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) са открили още шест секретни документа по време на 13-часово претърсване на дома на президента Джо Байдън в Делауеър, каза адвокат на Байдън.

Някои документи, иззети в имота на Уилмингтън в петък, са от времето му като сенатор, а други от мандата му като вицепрезидент при Барак Обама.

Адвокатът Боб Бауер каза, че "лично ръкописни бележки" и "околни материали" също са били отнети.

Байдън и съпругата му не присъстваха.

Президентът предложи достъп "до дома си, за да позволи на Министерството на правосъдието да извърши претърсване на цялото помещение за потенциални вицепрезидентски записи и потенциални секретни материали", каза г-н Бауер в изявление в събота.

По-рано този месец адвокатите на Байдън казаха, че първата партида секретни документи е била открита на 2 ноември в Penn Biden Center, мозъчен тръст, основан от президента във Вашингтон.

Втора партида записи е намерена на 20 декември в гаража на дома му в Уилмингтън, докато друг документ е открит в складово помещение в къщата на 12 януари, казаха неговите адвокати.

След като намери документите, президентът каза, че неговият екип незабавно ги е предал на Националния архив и Министерството на правосъдието. Не е ясно защо г-н Байдън ги е запазил.

Съгласно Закона за президентските архиви, записите на Белия дом трябва да отидат в Националния архив след края на администрацията, където могат да бъдат съхранявани сигурно.

Специален прокурор, Робърт Хър, е назначен да ръководи разследването за това как са били обработвани чувствителните документи.

Продължителното търсене и последвалото откриване на още документи е политическо главоболие за президента, докато той се готви да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Г-н Байдън и съпругата му Джил прекарват уикенда в крайбрежния град Рехобот Бийч в Делауеър, където притежават друга къща. Беше претърсен по-рано този месец и не бяха намерени документи, казаха неговите адвокати, според New York Times.

Как се сравняват случаите на секретни досиета на Байдън и Тръмп
Двумесечната разлика между първото откритие на Байдън - дни преди междинните избори - и новината, която беше публично оповестена през януари, повдига неудобни въпроси за президента относно прозрачността, казва кореспондентът на BBC за Северна Америка Антъни Зърчър.

Екипът на г-н Байдън настоява, че президентът е сътрудничил напълно на разследването на Министерството на правосъдието. Г-н Байдън омаловажи аферата като пропуск, като каза, че „не съжалява“, че не е разкрил публично откриването на някои секретни файлове преди междинните избори през ноември.

Откритието идва в момент, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също е изправен пред разследване за предполагаемото му злоупотреба със стотици класифицирани документи в резиденцията му във Флорида Мар-а-Лаго и предполагаемото му неизпълнение на призовка.

Г-н Тръмп и неговите адвокати се съпротивляваха да предадат документите, докато ФБР не нахлу във ваканционната му къща във Флорида миналия август. Той твърди, че президентът Байдън е третиран по-благосклонно от ФБР.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети