САЩ обяви Вагнер за транснационална престъпна организация

Dennews.bg
21.01.2023
размер на текста:

 САЩ ще определят руската група Вагнер, за която се смята, че има хиляди наемници в Украйна, за „транснационална престъпна организация“. Това заяви Джон Кърби, координатор за стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност в Белия до

Новото наименование ще позволи на правителството на САЩ да приложи по-широки санкции срещу паравоенната групировка, която също е действала в Сирия, Либия и Централноафриканската република, наред с други горещи точки.

Според Джон Кърби приблизително 80% от войските на Вагнер, разположени в Украйна, са изтеглени от затвори.

Той добави, че групировката се е превърнала в съперник на редовните военни сили на Русия и че САЩ смятат, че "засилва напрежението" между руски официални лица и противоречивия основател на Вагнер, бизнесмен и съюзник на Владимир Путин Евгений Пригожин.

Кърби каза, че снимки на американското разузнаване показват руски железопътни вагони, влизащи в Северна Корея, където се твърди, че са взели пехотни ракети и ракети за по-късна употреба от силите на Вагнер.

„Ние ще работим безмилостно, за да идентифицираме, разрушим, разобличим и нацелим онези, които помагат на Вагнер“, каза той.

САЩ смятат, че трансферите на оръжия от Северна Корея са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Разузнавателните данни вече са предадени на групата на Съвета за сигурност, натоварена със санкциите срещу Северна Корея.

„Очакваме, че Вагнер ще продължи да получава севернокорейски оръжейни системи“, каза г-н Кърби. „Очевидно осъждаме действията на Северна Корея и призоваваме Северна Корея незабавно да прекрати тези доставки за Вагнер и отиваме по-далеч, като предприемем действия срещу самия Вагнер.

Пригожин беше помолен да реагира на коментарите на Кърби, но не се обърна директно към обвиненията на САЩ, съобщи Ройтерс.

САЩ не вярват, че севернокорейските оръжейни доставки са оказали значително влияние върху боевете в Украйна, където частната армия напоследък беше силно ангажирана с усилията на Русия да превземе град Бахмут в източната част на страната.

Там украинските войски казват, че силите на Вагнер са претърпели тежки загуби, след като са получили заповед да напреднат над открит терен, докато са били под обстрел.

През септември 2020 г. Вагнер беше обект на друг набор от санкции на САЩ, след като властите твърдяха, че е бил използван за подпомагане на обогатяването на г-н Пригожин чрез минни интереси в Судан и Централноафриканската република.

Американските власти също предполагат, че г-н Пригожин може да е изпратил войски на Вагнер в офанзивата в Бахмут в опит да контролират солните и гипсовите мини в района.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети