50 военни министри умуват да дадат ли на Киев танкове "Леопард 2"

Dennews.bg
20.01.2023
размер на текста:

Американският министър на отбраната Лойд Остин призова съюзниците да "се бръкнат по-надълбоко" за подкрепа на Украйна в началото на срещата на десетки министри на отбраната във военновъздушната база Рамщайн в Германия. България е представена от министър Димитър Стоянов. Заседанието продължава и в този час, а във фокуса на вниманието е дали Германия ще даде разрешение редица западни държави да предоставят на Украйна танкове "Леопард 2". Още преди началото на заседанието от Кремъл предупредиха, че западните танкове няма да променят нищо и няма да спрат Русия да постигне целите си.

Руската армия се прегрупира, преоборудва и набира още войници - с тези думи министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин откри срещата на около 50 военни министри в Рамщайн.


Съединените щати обявиха нова военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда и половина долара, включваща 59 бойни машини на пехотата "Брадли" и 90 бронирани машини "Страйкър", боеприпаси за ракетните системи "Хаймарс" и още подкрепа за украинската противовъздушна отбрана.

Великобритания предоставя 600 ракети "Бримстоун", Дания дарява 19 произведени във Франция гаубици "Цезар", Швеция обеща артилерийска система "Арчър". Големият въпрос на конференцията е дали Германия ще изпрати своите танкове "Леопард" и дали ще даде одобрение на други държави да помогнат на Украйна с тях. Източници от канцлерството в Берлин съобщават, че съгласие за танкове "Леопард" ще има само, ако и Съединените щати се съгласят да дадат на Украйна танкове "Ейбрамс".

В интервю за ARD новият военен министър Борис Писториус отказа да съобщи дали Берлин ще каже "Да" за танкове Леопард.


А Русия получава военна помощ вече от редица държави - Беларус, Иран, Северна Корея. Китай се обявява за спиране на конфликта, но задълбочи отношенията с Москва, а Южна Африка макар да поддържа неутрална позиция, вчера потвърди, че ще проведе съвместни военни учения с китайската и руската армия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети