Путин поднесе цветя на гроба на брат си и обяви, че победата на Русия в Украйна е „осигурена“

DenNews.bg
18.01.2023
размер на текста:

 Владимир Путин каза, че победата на Русия в Украйна е „осигурена“ и твърди, че се опитва да сложи край на войната, която продължава в Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г.

В обръщение към ветерани и работници по време на посещение в оръжеен завод в родния му град Санкт Петербург руският президент каза: „Победата е осигурена, не се съмнявам в това“, пише Дейли Мейл

Той каза, че Русия отдавна се е опитвала да договори уреждане на конфликта в източното индустриално сърце на Украйна Донбас, където боевете бушуват от 2014 г., и твърди, че нахлуването на Москва в съседа на Русия има за цел да спре „войната“, която продължава в източния регион на Украйна в продължение на много години.

Коментарите на Путин дойдоха, когато заместник-генералният секретар на НАТО предупреди висшите военни началници, че Русия се готви за продължителна война и че нейните държави-членки трябва да се подготвят „за дългосрочен план“ и да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

„Мащабните бойни действия с тежки оръжия, артилерия, танкове и авиация не са спирали в Донбас от 2014 г.“, каза Путин в обръщението си.

„Всичко, което правим днес, като част от специалната военна операция, е опит да спрем тази война. Това е смисълът на нашата операция - защита на хората, които живеят на тези територии.

Путин отново настоя, че Русия се е опитала да договори мирно уреждане, преди да изпрати войски, но „просто бяхме измамени и измамени“. Той описа източната част на Украйна като „исторически територии“ на Русия, добавяйки, че Москва призна загубата им след разпадането на СССР през 1991 г., но трябваше да действа, за да защити рускоезичните там.

„Дълго страдахме, дълго време се опитвахме да постигнем споразумение. Както се оказа, просто бяхме водени за носа, измамени. Направихме всичко възможно да разрешим тази ситуация с мирни средства“, каза той.

Путин обясни решението си да изпрати войски в Украйна на 24 февруари с необходимостта да защити рускоговорящите и да проведе „демилитаризация“ и „денацификация“ на Украйна, за да попречи тя да представлява заплаха за Русия – твърдения, отхвърлени от Украйна и нейните западни съюзници като прикритие за непредизвикан акт на агресия.


Руският президент Владимир Путин присъства на събития, отбелязващи 80-ата годишнина от прекъсването на нацистката обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург) по време на Втората световна война в Мемориалното гробище Пискарьовское, където са погребани стотици хиляди жертви на обсадата, в Санкт Петербург, Русия, сряда, 18 януари 2023 г

Също днес Путин присъства на срещата с ветерани по време на посещението в Санкт Петербург за отбелязване на 80-ата годишнина от прекъсването на Червената армия от нацистката обсада на града на 18 януари 1943 г.

Обсадата на града, който тогава се наричаше Ленинград, продължи почти 900 дни и беше напълно вдигната едва през януари 1944 г., отбелязвайки една от най-кървавите страници на Втората световна война.

Около 1 милион души умират в Ленинград по време на обсадата, повечето от тях от глад.

Днес Путин положи венец на градското мемориално гробище Пискарьов, където са погребани 420 000 цивилни жертви на обсадата и 70 000 съветски войници.

Той също постави цветя в част, където неговият брат, починал като дете по време на обсадата, е погребан в общ гроб.

Коментарите на Путин дойдоха, когато войната на Русия срещу Украйна наближава една година.

На среща тази седмица се очаква ръководителите на НАТО да обсъдят как съюзниците могат да разширят доставките на оръжия, обучението и подкрепата за Украйна през следващите месеци и как могат допълнително да укрепят собствената си отбрана.

„Нямаме индикации, че целите на (руския президент Владимир) Путин са се променили“, каза Джоана, добавяйки, че Русия е мобилизирала повече от 200 000 допълнителни войници. — Така че трябва да сме подготвени за дългосрочен план. 2023 г. ще бъде трудна година и трябва да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети