Френският профсъюз заплашва да спре утре тока на депутати и милиардери

DenNews.bg
18.01.2023
размер на текста:

Френският твърдолинеен профсъюз CGT заплаши да спре доставките на електричество за депутати и милиардери преди национална стачка в четвъртък във все по-ожесточена битка срещу плана на правителството да повиши възрастта за пенсиониране.

Предложеният законопроект, обявен миналата седмица, ще увеличи възрастта за пенсиониране на 64 от 62, ход, който според социологическите проучвания се противопоставя на огромното мнозинство от работниците, които вече са изправени пред криза на разходите за живот.

Служители в сектори, включително транспорт, образование и енергетика във Франция, ще участват в стачката в четвъртък, като се очакват големи протестни шествия в Париж и други градове.

Стачните действия се разглеждат като тест за това дали синдикатите, които през последните години се бореха да убедят хората да стачкуват, могат да превърнат този гняв в масов социален протест.

„Предлагам им също да отидат да видят хубавите имоти, хубавите замъци на милиардерите“, каза Филип Мартинес, лидер на CGT, вторият по големина синдикат във Франция, пред телевизия France 2 в сряда.


„Би било добре, ако им спрем електричеството, за да могат да се поставят за няколко дни на мястото на... французи, които не могат да си позволят да платят сметката си.“

През последните дни Себастиен Менесплиер от твърдолинейния енергиен и минен клон на CGT също заплаши спиране на електричеството, насочено към офисите на депутатите, цитираха го местните медии.

Правителственият говорител Оливие Веран каза, че заплахите за спиране на електричеството са "неприемливи".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети