Пиер Антонио Панцери, задържан за подкупи между ЕС и Катар, ще разкаже всичко

Dennews.bg
18.01.2023
размер на текста:

 Предполагаем лидер на престъпна мрежа, замесена в корупционен скандал в ЕС, се съгласи да разкрие кои държави са били замесени и как е действала.

Адвокат на Пиер Антонио Панцери каза, че клиентът му се е съгласил да "разкаже всичко", след като е постигнал сделка с прокурорите.

Бившият евродепутат е един от четиримата заподозрени, задържани в Белгия.

Те са заподозрени в приемане на подкупи от Катар и Мароко в замяна на влияние върху парламента в Брюксел.

Катар категорично отрече, че се е опитал да спечели влияние чрез подаръци и пари, докато Мароко също категорично отхвърли обвиненията, че търси влияние по въпроси като правата за риболов и спорния статут на Западна Сахара.

Четиримата заподозрени бяха обвинени миналия месец, след като полицията иззе около 1,5 милиона евро (1,3 милиона британски лири) в брой по време на поредица от обиски на апартамент, къща и хотел. Снимки на банкноти от 200, 50, 20 и 10 евро бяха пуснати от полицията, включително куфар, намерен в хотела, който беше пълен с пари.

Прокурорите казаха, че Панцери се е съгласил на споразумението за признаване на вината съгласно закон за информаторите, използван само веднъж преди в Белгия.

Адвокатът му Марк Уитендале каза, че признава "наказателна отговорност", добавяйки: "Важно е да се знае, че това е човек, който е унищожен и не му остава много живот."

Но клиентът му се надяваше да „сигури положението си“, като се съгласи да „разкаже всичко, което знае за случая“, добави г-н Uyttendaele.


Белгийската полиция публикува снимки на парите, иззети при акциите миналия месец
Другите заподозрени са действащият гръцки евродепутат Ева Каили, която е лишена от ролята си на вицепрезидент на парламента, нейният партньор Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка.

След като 67-годишният Панзери напусна парламента, той стана ръководител на лобистка група, наречена „Борба с безнаказаността“. Николо Фига-Таламанкаработеше от същата сграда в Брюксел за отделна неправителствена организация.

Според изявление на федералния прокурор на Белгия, бившият евродепутат се е съгласил на сделката за признаване на вината съгласно закон, моделиран по италианска разпоредба за разкаялите се членове на мафията или "pentiti", за да ги превърнат държавни свидетели.

Говорител каза, че той е изправен пред една година затвор вместо "много по-тежка присъда", както и глоба и конфискация на активи от 1 милион евро.

В замяна от него ще се изисква да даде подробности за това как функционира мрежата, какви са финансовите споразумения със засегнатите държави и „участието на известни и неизвестни лица в разследването, включително самоличността на лицата, за които той признава, че са подкупили“. .

Споразумението за признаване на вината беше публикувано ден след като италиански съд се съгласи да екстрадира дъщерята на бившия евродепутат, 38-годишната Силвия Панцери, по подозрение за участие в скандала.

Същият съд в северния град Бреша постанови миналия месец, че съпругата на Панцери, Мария Колеони, също може да бъде екстрадирана, но висшият апелативен съд на Италия ще даде окончателно решение по техния случай. В момента двете жени са под домашен арест и отричат обвиненията в корупция и пране на пари.

Гръцкият евродепутат Ева Каили, която също отрича да е замесена в случая, е заподозряна заедно с останалите във вземане на подкупи от Катар в замяна на влияние върху изготвянето на политиката на ЕС.

Съобщава се, че нейният партньор Франческо Джорджи е признал миналия месец за ролята си в аферата.

Въпреки това позоваването на „неизвестни“ хора в рамките на разследването предполага, че предстои да се появят още разкрития.

Прокурорите вече поискаха да свалят имунитета на още двама лявоцентристки евродепутати-  белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Козолино.

Адвокатите на двамата евродепутати отрекоха да са участвали в скандала, но искането се преглежда от комисията по правни въпроси на парламента.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети