Australian Open забранява руските и беларуските знамена на турнира

Dennews.bg
17.01.2023
размер на текста:

Зрител държи руски флаг на Australian Open в понеделник Снимка GETTY IMAGES

 Руските и беларуските знамена бяха забранени от тенис турнира Australian Open след инцидент край корта.

Първоначално на зрителите беше позволено да внесат знамената в Мелбърн Парк, при условие че не причиняват "смущение".

Но организаторите отмениха това решение във вторник, след като феновете показаха руски флаг по време на мач между украинката Катерина Байндъл и рускинята Камила Рахимова.

Забраната влиза в сила незабавно.

„Ние ще продължим да работим с играчите и нашите фенове, за да осигурим възможно най-добрата среда за наслада от тениса“, се казва в изявление на Тенис Австралия.

Украинските фенове казват, че са повикали полиция и охрана на мача от първия кръг в понеделник, твърдейки, че руските фенове се „подиграват“ на Байндъл.

„Това е изключително опасно, войната продължава“, каза един фен пред местния вестник The Age. „Игрището е малко, момчетата бяха изключително близо до играчите, така че имаше елемент на това, което чувствах като сплашване.“

Но един от замесените руснаци каза пред The Age, че неговата група просто е аплодирала своята сънародничка.

Той каза: "Хората могат да гледат на това като на неприятно, но ние просто бяхме ваши нормални поддръжници. Нямаше подигравки или неуважение."

Посланикът на Украйна в Австралия и Нова Зеландия по-рано призова Tennis Australia да предприеме действия.

Руски и беларуски спортисти не могат да играят под флаговете на своите страни в няколко спорта, включително тенис, от началото на нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Докато играчи от двете страни се състезават под неутрално бяло знаме по време на Откритото първенство на Австралия, те получиха пълна забрана да играят на Уимбълдън през 2022 г.

Впоследствие организаторите бяха глобени и турнирът беше лишен от точките си за класиране от Асоциацията на професионалистите в тениса и Женската тенис асоциация. WTA каза, че равните възможности за играчите да се състезават като индивиди трябва да бъдат защитени.

Уимбълдън забранява руски и беларуски играчи
Правителството на щата Виктория във вторник заяви, че Тенис Австралия е взел правилното решение.

„Нахлуването на Русия в Украйна е отвратително“, каза действащият премиер Джансинта Алън. „Това нарушава международните задължения за правата на човека. Беше активирано и подкрепено от Беларус.

„[Това] изпраща много, много ясно послание, че човешките права са важни, независимо дали става въпрос за спорта или по-широко в нашата общност.“

Забраната идва, след като украинската тенисистка Марта Костюк каза, че няма да се ръкува с противници от Русия и Беларус, които според нея не са направили достатъчно, за да осъдят инвазията.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети