Населението на Китай намалява за първи път от 1961 г.

Dennews.bg
17.01.2023
размер на текста:

 Населението на Китай е намаляло за първи път от 60 години, като националната раждаемост достига рекордно ниско ниво - 6,77 раждания на 1000 души.

Населението през 2022 г. - 1,4118 милиарда - е намаляло с 850 000 спрямо 2021 г.

Раждаемостта в Китай намалява от години, предизвиквайки множество политики, които се опитват да забавят тенденцията.

Но седем години след отмяната на политиката за едно дете, тя навлезе в това, което един служител описа като „ера на отрицателен прираст на населението“.

Коефициентът на раждаемост през 2022 г. също е намалял от 7,52 през 2021 г., според Националното статистическо бюро на Китай, което публикува данните днес.

За сравнение, през 2021 г. Съединените щати са регистрирали 11,06 раждания на 1000 души, а Обединеното кралство - 10,08 раждания. Коефициентът на раждаемост за същата година в Индия, която е на път да изпревари Китай като най-населената страна в света, е 16,42.

Смъртните случаи също превишиха ражданията за първи път миналата година в Китай. Страната регистрира най-високата си смъртност от 1976 г. насам - 7,37 смъртни случая на 1000 души спрямо 7,18 предходната година.

Защо китайките не искат повече бебета?

Какво ще означава, когато индийците са повече от китайците
„Поколението с едно дете“ в Китай иска ли повече деца?
По-ранни правителствени данни предвещаваха демографска криза, която в дългосрочен план щеше да намали работната сила в Китай и да увеличи тежестта върху разходите за здравеопазване и други социални осигуровки.

Резултатите от преброяване, провеждано веднъж на десетилетие, обявено през 2021 г., показаха, че населението на Китай нараства с най-бавния си темп от десетилетия. Населението също намалява и застарява в други страни от Източна Азия, като Япония и Южна Корея.

„Тази тенденция ще продължи и може би ще се влоши след Covid“, казва Юе Су, главен икономист в Economist Intelligence Unit. Г-жа Су е сред експертите, които очакват населението на Китай да намалее още повече до 2023 г.

„Високият процент на безработица сред младите хора и слабостите в очакванията за доходи могат да забавят още повече плановете за брак и раждане, намалявайки броя на новородените“, добави тя.

А смъртността през 2023 г. вероятно ще бъде по-висока, отколкото беше преди пандемията поради инфекции с Covid, каза тя. Китай отбеляза скок на случаите, откакто се отказа от политиката си за нулев Covid миналия месец.

Тенденциите в населението на Китай през годините до голяма степен са оформени от противоречивата политика за едно дете, която беше въведена през 1979 г., за да забави растежа на населението. Семействата, които нарушиха правилата, бяха глобени, а в някои случаи дори загубиха работа. В култура, която исторически предпочита момчетата пред момичетата, политиката също е довела до принудителни аборти и според съобщенията изкривено съотношение между половете от 80-те години на миналия век.

Графика, показваща раждаемостта в Китай на 1000 души от 1978 г. до 2022 г. През последните години има постоянен спад. Цифрата през 1978 г. е 18,25, докато през 2022 г. е 6,77.
Политиката беше отменена през 2016 г. и на семейните двойки беше разрешено да имат две деца. През последните години китайското правителство също предложи данъчни облекчения и по-добро здравеопазване на майките, наред с други стимули, за да обърне или поне да забави спада на раждаемостта.

Но тези политики не доведоха до устойчиво увеличение на раждаемостта. Някои експерти казват, че това е така, защото политиките, които насърчават раждаемостта, не са придружени от усилия за облекчаване на тежестта на грижите за децата, като повече помощ за работещите майки или достъп до образование.

През октомври 2022 г. китайският президент Си Дзинпин превърна повишаването на раждаемостта в приоритет. Г-н Си каза на конгрес на комунистическата партия в Пекин, който се провежда веднъж на пет години, че неговото правителство ще „преследва проактивна национална стратегия“ в отговор на застаряващото население на страната.

Освен предоставянето на стимули за раждане на деца, Китай трябва също така да подобри равенството между половете в домакинствата и на работните места, каза Бусараван Теаравичитчайнан, директор на Центъра за изследване на семейството и населението към Националния университет на Сингапур.

Скандинавските страни показаха, че подобни ходове могат да подобрят раждаемостта, добави тя.

Според Пол Чеунг, бивш главен статистик на Сингапур, Китай разполага с „много работна ръка“ и „много време“, за да се справи с демографското предизвикателство.

„Те не попадат веднага в сценарий за края на света“, каза той.

Наблюдатели също така казват, че простото повишаване на раждаемостта няма да разреши проблемите зад забавящия се растеж на Китай.

„Повишаването на раждаемостта няма да подобри производителността или да увеличи вътрешното потребление в средносрочен план“, каза Стюарт Гийтел-Бастен, професор по обществена политика в Хонконгския университет за наука и технологии.

„Начинът, по който Китай ще отговори на тези структурни проблеми, би бил от решаващо значение.“

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети