Бобошевец влезе в топ 20 на престижното списание "Форбс"

Звездата на баскетболния клуб Олимпиакос е на 18-о място "Топ 70 на българските знаменитости" на Форбс България.

Dennews.bg
16.01.2023
размер на текста:

Звездата на гръцкия баскетболен гранд Олимпиакос Александър Везенков, който е от Бобошево, влезе в Топ 20 на българските знаменитости в класацията на престижното списание Форбс. Той е на 18-о място, като за него пише следното

Състезателят на гръцкия „Олимпиакос“ и на българския национален отбор по баскетбол два пъти получи приза за най-полезен играч на месеца в Евролигата. Рекордното му представяне е с коефициент на ефективност 29.4. По време на Европейското първенство по баскетбол в Грузия той подобри абсолютния рекорд на Алексей Швед. През лятото на 2022 г. получи оферта от „Сакраменто Кинг“, които държат правата му за NBA, но отказа в полза на гръцкия „Олимпиакос“.

Ето как от списанието определят начина, по който подреждат избраните

МЕТОДОЛОГИЯ

Какво не е тази класация? Не е класация кой ни харесва, нито подредба как трябва да изглежда българският шоубизнес, не е оценка за качество, нито признание за цялостно творчество или принос. Не обхваща всички известни хора в съответните сектори, а следва конкретна методология, с която американското издание на Forbes вече 20 години формира еквивалентна класация.

Каква е тази класация? Според критериите на Forbes в класацията на знаменитостите влизат: спортисти, тв водещи и продуценти, актьори и режисьори, музиканти, писатели, модели, инфлуенсъри, които имат присъствие и извън онлайн пространството. Селекцията не включва журналисти, които се занимават с новинарски и публицистични предавания; режисьори и продуценти, които не са активни в медийното пространство; знаменитости, ангажирани пряко с политика. Измерваме успехите от декември 2021 до декември 2022 г.

За втора поредна година най-успешната българска актриса в Холивуд оглавява класацията на Forbes. Бакалова се възползва от шеметния успех на „Борат 2“ и успя да начертае следващите си професионални стъпки. Тя е част от каста на новия филм на Marvel „Пазители на галактиката“, изпълнява главната роля и е копродуцент на романтичната комедия Honeymoon, която излиза по кината през декември. През изминалата година участва в още два филма, а за 2023-та ѝ предстоят роли в лентите Fairyland и Unfrosted: The Po-Tart Story, който се продуцира за Netflix. Актрисата е продуцент и участва в новия български филм „Триумф“. Бакалова бе начело на комисията, която избра българското предложение за „Оскар“, ще бъде и част от журито на Американската филмова академия по избор на Оскарите.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети