Убиха бивша афганистанска депутатка в дома ѝ в Кабул

Dennews.bg
16.01.2023
размер на текста:

 Бивш афганистански депутат и нейният бодигард са били застреляни в дома й в столицата Кабул, съобщи афганистанската полиция.

32-годишната Мурсал Набизада беше една от малкото жени депутати, които останаха в Кабул, след като талибаните завзеха властта през август 2021 г.

Брат й и втори охранител бяха ранени при нападението в неделя.

Бивши колеги похвалиха Набизада като „безстрашен шампион за Афганистан“, който отхвърли шанса да напусне страната.

Откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г., жените бяха отстранени от почти всички сфери на обществения живот.

Говорителят на полицията в Кабул Халид Задран каза, че силите за сигурност са започнали сериозно разследване на инцидента.

Бившата депутатка Мариам Солайманхил каза, че  Набизада е "истински пионер - силна, открита жена, която отстоява това, в което вярва, дори и пред лицето на опасност".

„Въпреки че й беше предложен шанс да напусне Афганистан, тя избра да остане и да се бие за своя народ“, написа тя в Twitter.

"
Набизада от източната провинция Нангархар беше избрана за член на парламента от Кабул през 2018 г. и остана на власт до превземането на властта от талибаните.

Била е член на парламентарната комисия по отбрана и е работила в Института за развитие и изследване на човешките ресурси.

Хана Нойман, член на Европейския парламент, каза: „Тъжна съм и ядосана и искам светът да разбере!“ в отговор на убийството.

„Тя беше убита в тъмнината, но талибаните изграждат своята система на апартейд на половете на дневна светлина.“

Абдула Абдула, бивш високопоставен служител в бившето правителство на Афганистан, подкрепяно от Запада, каза, че е натъжен от смъртта на г-жа Набизада и се надява извършителите да бъдат наказани.

Той я определи като "представител и слуга на народа".

Много жени, които имаха видна професионална работа в Афганистан след водената от САЩ инвазия преди две десетилетия, избягаха от страната след завръщането на талибаните на власт.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети